Universität Wien

330076 SE Correct use of food composition data (2014S)

Prüfungsimmanente Lehrveranstaltung

VORBESPRECHUNG:

Di 11.03.2014 10:00-11:00 Uhr (SE Raum 560, UZAII)

LEHRVERANSTALTUNGS-TERMINE:

Mo 02.06.2014 09:00-17:00 Uhr (PC Raum, Geo2, UZAII)

Di 03.06.2014 09:00-13:00 Uhr (SE RAum 560, UZAII) und 13:00-17:00 Uhr
(PC Raum, Geo2, UZAII)

Mi 04.06.2014 09:00-13:00 Uhr (PC Raum, GEO2, UZAII) und 13:00-17:00 Uhr (SE Raum 560, UZAII)

Do 05.06.2014 09:00-17:00 Uhr (PC Raum, GEO2, UZAII)

Fr 06.06.2014 09:00-17:00 Uhr (PC Raum, GEO2, UZAI))

Voraussetzung Zulassung zum Master- bzw. Doktoratsstudium.

Die LV besteht aus e-learning, Teilname an der Blocklehrveranstaltung und einer mündlichen Prüfung am Ende der LV.

Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist (bis 11.03.2014) UNBEDINGT ERFORDERLICH, da bei unentschuldigtem Fernbleiben eine negative Bewertung erfolgt. Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Zustimmung des LV-Leiters erfolgen.

An/Abmeldung

Hinweis: Ihr Anmeldezeitpunkt innerhalb der Frist hat keine Auswirkungen auf die Platzvergabe (kein "first come, first served").

Details

max. 20 Teilnehmer*innen
Sprache: Englisch

Lehrende

Termine

Zur Zeit sind keine Termine bekannt.

Information

Ziele, Inhalte und Methode der Lehrveranstaltung

Food composition data describe the content of foods in terms of nutrients (e.g. protein, fat, minerals, vitamins) and energy, as well as of non-nutrients (e.g. phytochemicals). Generally, these data are presented in food composition databases or food composition tables. Knowledge and correct use of food composition data is fundamental for nutrition-related projects, programmes and policies. Areas of application of food composition data reach from dietetics, nutrient intake estimations, and epidemiological research to food industry, plant breeding, biodiversity and many more.

This course will teach the overall understanding of food composition data and its application in the different areas of nutrition.

Art der Leistungskontrolle und erlaubte Hilfsmittel

Oral exam

Mindestanforderungen und Beurteilungsmaßstab

By the end of this course, the student will be aware of the importance of food composition data for nutrition and will be able to understand their principles (development maintenance and validation). In addition, the student will be able to apply food composition databases in practice – with focus on the analysis of dietary assessments: coding and data management, understanding and preventing possible errors in data entry, and limitations of food composition data.

Prüfungsstoff

Combination of e-learning (home base) as well as lecture and mainly practical exercises with discussions in the course.
E-learning tool: FAO/INFOODS e-Leaning Course on Food Composition Data: http://www.fao.org/infoods/infoods/training/en/. Further information regarding the e-learning units required for the seminar will be presented at the preliminary meeting (Vorbesprechung).

Literatur

- FAO/INFOODS E-learning course on food composition data: http://www.fao.org/infoods/infoods/training/en/

- Compilation tool version 1.2.1(FAO/INFOODS) and user guidelines available at http://www.fao.org/infoods/infoods/software-tools/en/

Zuordnung im Vorlesungsverzeichnis

Letzte Änderung: Mo 07.09.2020 15:44