Universität Wien FIND

Due to the COVID-19 pandemic, changes to courses and exams may be necessary at short notice (e.g. cancellation of on-site teaching and conversion to online exams). Register for courses/exams via u:space, find out about the current status on u:find and on the moodle learning platform.

Further information about on-site teaching and access tests can be found at https://studieren.univie.ac.at/en/info.

Warning! The directory is not yet complete and will be amended until the beginning of the term.

270071 VO Introduction into carbohydrates (2020S)

Introduction into carbohydrate chemistry and biological chemistry

1.50 ECTS (1.00 SWS), SPL 27 - Chemie

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

Language: German

Examination dates

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Aufgrund der Corona-Krise kann die Vorlesung zur Zeit nicht stattfinden. Ich werde die Lehrinhalte als pdf Files zur Verfügung stellen (moodle). Weiters werden die Vorlesungen über das Tool BigBlueButton präsentiert. Dazu wird Dienstags ab 10:05 das der jeweilige Link auf moodle freigeschaltet. Die Vorlesung beginnt dann um 10:15. Bitte schreiben Sie mir ein email falls Sie Fragen dazu haben.

Tuesday 28.04. 10:15 - 12:00 Kleiner Hörsaal 3 Chemie Boltzmanngasse 1 HP
Tuesday 05.05. 10:15 - 12:00 Kleiner Hörsaal 3 Chemie Boltzmanngasse 1 HP
Tuesday 12.05. 10:15 - 12:00 Kleiner Hörsaal 3 Chemie Boltzmanngasse 1 HP
Tuesday 19.05. 10:15 - 12:00 Kleiner Hörsaal 3 Chemie Boltzmanngasse 1 HP
Tuesday 26.05. 10:15 - 12:00 Kleiner Hörsaal 3 Chemie Boltzmanngasse 1 HP
Tuesday 09.06. 10:15 - 12:00 Kleiner Hörsaal 3 Chemie Boltzmanngasse 1 HP
Tuesday 16.06. 10:15 - 12:00 Kleiner Hörsaal 3 Chemie Boltzmanngasse 1 HP
Tuesday 23.06. 10:15 - 12:00 Kleiner Hörsaal 3 Chemie Boltzmanngasse 1 HP
Tuesday 30.06. 10:15 - 12:00 Kleiner Hörsaal 3 Chemie Boltzmanngasse 1 HP

Information

Aims, contents and method of the course

The lecture deals with basic concepts of modern carbohydrate chemistry. It covers aspects of stereochemistry as well as protecting group strategies and modern glycosylation methods. Additionally, examples of biological importance and actions of carbohydrates will be presented.

Assessment and permitted materials

oral exam after finishing the course

Minimum requirements and assessment criteria

Mindestanforderungen sind die Grundlagen des behandelten Stoffgebiets. Bei der mündlichen Prüfung wird ein Prüfungsprotokoll geführt; zum Erreichen einer positiven Note müssen 50% der Fragen beantwortet werden.

Examination topics

Prüfungsstoff sind die Inhalte der Vorlesung; siehe moodle Seite.

Reading list

Lernbehelfe werden über die Moodle Seite zur Verfügung gestellt.
Mögliche weitere Literatur:
Lindhorst, Essentials of Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, Wiley

Association in the course directory

OC-3, BC-4, CHE II-4, UF MA CH 02f, Doktorat

Last modified: Mo 21.12.2020 17:08