Universität Wien FIND

Return to Vienna for the summer semester of 2022. We are planning to hold courses mainly on site to enable the personal exchange between you, your teachers and fellow students. We have labelled digital and mixed courses in u:find accordingly.

Due to COVID-19, there might be changes at short notice (e.g. individual classes in a digital format). Obtain information about the current status on u:find and check your e-mails regularly.

Please read the information on https://studieren.univie.ac.at/en/info.

270170 VO Food Labelling and Packaging (2021S)

3.00 ECTS (2.00 SWS), SPL 27 - Chemie
REMOTE

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

Language: German

Examination dates

Lecturers

Classes

Lebensmittelkennzeichnung jeweils 9:45 h bis 13:00 h
13.4., 15.4., 22.4., 27.4.
Lebensmittelverpackung jeweils 15:00 h bis 18:15 h
10.3., 17.3., 24.3., 21.4.


Information

Aims, contents and method of the course

Anforderungen an die VerpackungEigenschaften der Packstoffe Papier / Metall / Kunststoff / Glas / BiopolymereVerpackungsfunktionenÖkologische Aspekte der LebensmittelverpackungLebensmittelkennzeichnung:Ziel der Vorlesung ist es, einen Überblick zu den kennzeichnungsrelevanten rechtlichen Regelwerken auf EU- und nationaler Ebene zu geben.Die Grundlagen und Vorgaben zur korrekten Lebensmitteldeklaration, Lebensmittelinformation und freiwilligen Produktbewerbung (Nutrition and Health Claims, frei von etc.) werden vermittelt.Inhalte:Grundlagen zu den kennzeichnungsrelevanten Verordnungen (EU und national):EU-Lebensmittelinformationsverordnung (VO (EU) 1169/2011)EU-VO über nährwert- und gesundheitsbezogene Angaben (VO (EG) 1924/2006), EU-VO über den Zusatz von Vitaminen und Mineralstoffen sowie bestimmten anderen Stoffen zu Lebensmitteln (VO (EG) 1925/2006)ausgewählte vertikale Regelwerke (KonfitürenVO, SchokoladenVO, FruchtsaftVO, NahrungsergänzungsmittelVO …)Verordnung über tiefgefrorene Lebensmittelkennzeichnungsrelevante Vorgaben des Österr. Lebensmittelbuchs (Codexkapitel)

Assessment and permitted materials

written online exam, modulexamination together with Food Labelling

Minimum requirements and assessment criteria

modul examination: maximum of 56 points, 28 points to pass

Examination topics

Lehrstoff der Lehrveranstaltung gemäß Moodle-Unterlagen

Reading list

Lebensmittelverpackungen:Kaßmann M. (2014): Grundlagen der Verpackung. Berlin.Selke S.E.M. & Culter J.D. (2016): Plastics Packaging. München.Emblem A. & Emblem M. (2012): Packaging Technology. Oxford.Lebensmittelkennzeichnung:http://eur-lex.europa.eu/, http://ris.bka.gv.at/

Association in the course directory

LMC B1, LMC-B1

Last modified: Fr 26.11.2021 00:06