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330008 VO Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary (2019S)

Version für Studienbeginner des Sommersemesters Teil der STEOP im Bachelorstudium Ernährungswissenschaften Version 2013 und im Lehramtstudium UF HE/HÖK

Vorlesung für Studienbeginner im Sommersemester, VO Einheiten mit E-Learning Anteilen ACHTUNG:
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft abgehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) NUR für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990
und absolviert werden.

Download der Unterlagen auf der Moodle-Plattform "Ernährungslehre: angewandt und multidisziplinär"

Registration/Deregistration

Details

Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Wednesday 13.03. 08:00 - 13:00 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
Wednesday 20.03. 08:00 - 13:00 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
Wednesday 27.03. 08:00 - 09:30 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG

Information

Aims, contents and method of the course

Aims:
after passing the course successfully students know
- food and nutrient based dietary guidelines
- methods to evaluate the nutritional status
- Need, recommendations and physiological features of macro and some micro nutrients
- advantages and risks of various diets
- promotion and disease prevention measures

Content:
- basics of nutritional sciences, world nutrition
- food and nutrient based dietary guidelines
- methods for evaluation of the nutritinal status:
anthropometrics: measurement and assessment of body weight and composition
dietary assessment
assessment of biochemical paramters
- digestion and absorption of macro- and micro-nutrients
- need and recommendations of nutrients
- energy need / mechanisms of hunger and repletion
- different nutritional concepts
- nutritional hazards
- health promotion and disease prevention

methode:
lecture with flipped classroom parts, supportiv material on moodle

Assessment and permitted materials

written STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline: multiple choice questions

Minimum requirements and assessment criteria

pass mark being 60% of 100 achievable score
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)

Examination topics

STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline
Relevant for examination are subjects of the lecture of the current semester.
Slides and supporting documents are accessable on moodle.

Reading list

- I. Elmadfa: Ernährungslehre. 3. Auflage, UTB 2015
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 3. Ausgabe (2017)

Association in the course directory

Last modified: Mo 07.09.2020 15:44