Universität Wien

070052 SE Spices, Sugar and Silver: Making the Modern World (2012W)

6.00 ECTS (2.00 SWS), SPL 7 - Geschichte
Prüfungsimmanente Lehrveranstaltung

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Details

max. 25 Teilnehmer*innen
Sprache: Englisch

Lehrende

Termine (iCal) - nächster Termin ist mit N markiert

Dienstag 20.11. 16:00 - 18:00 (ehem. Hörsaal 45 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 8)
Dienstag 27.11. 16:00 - 18:00 (ehem. Hörsaal 45 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 8)
Dienstag 04.12. 16:00 - 18:00 (ehem. Hörsaal 45 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 8)
Dienstag 11.12. 16:00 - 18:00 (ehem. Hörsaal 45 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 8)
Dienstag 18.12. 16:00 - 18:00 (ehem. Hörsaal 45 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 8)
Dienstag 08.01. 16:00 - 18:00 (ehem. Hörsaal 45 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 8)
Dienstag 15.01. 16:00 - 18:00 (ehem. Hörsaal 45 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 8)
Dienstag 22.01. 16:00 - 18:00 (ehem. Hörsaal 45 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 8)
Dienstag 29.01. 09:00 - 14:45 Prominentenzimmer Hauptgebäude, Tiefparterre Hof 4
Mittwoch 30.01. 10:00 - 16:00 Prominentenzimmer Hauptgebäude, Tiefparterre Hof 4

Information

Ziele, Inhalte und Methode der Lehrveranstaltung

In this seminar, we will consider how three commodities shaped the course of global history in the early modern era. The European desire to directly access the lucrative spice trade led to the age of great maritime explorations and the accidental “discovery” of the Americas in 1492. The Chinese thirst for silver stimulated new networks of exchange, and from 1571, the Galleon trade provided a direct trade link between the Americas and Asia via the Pacific. The insatiable demand for sugar in the European market provided the impetus for the forced trans-Atlantic migration of African slaves to work in the plantations and the formation of triangular trade networks between Europe, Africa and the Americas. We will trace the role of spices, silver and sugar in the forging of new global connections and the development of ‘world trade’ on a scale not before thought possible. While some historians may trace these pathways as evidence of the ‘rise of the West’, we will take a broader global perspective. Were Europeans the dominant agents of globalisation or were they intermediaries in longer term global processes? How can we better understand the historical roots of this important phase of world history?

Scope: 15th to the 18th centuries: Europe, Asia, Africa and the Americas.

Art der Leistungskontrolle und erlaubte Hilfsmittel

1 x Seminar Paper; 1 x Seminar Presentation; Graded Class Participation

Mindestanforderungen und Beurteilungsmaßstab

Prüfungsstoff

Literatur

Janet Abu-Lughod, Before European Hegemony: The World System 1250-1350 (New York: Oxford University Press, 1991).
Glenn J. Ames, The Globe Encompassed: The Age of European Discovery (Upper Saddle River: Pearson/Prentice-Hall, 2008).
Katherine Bjork, ‘The Link that Kept the Philippines Spanish: Mexican Merchant Interests and the Manila Trade, 1571-1815’, in Journal of World History, vol. 9, no. 1, 1998, pp. 25-50.
J.D Fage, ‘African Societies and the Atlantic Slave Trade’, in Past and Present, no. 125, November 1989, pp. 97-115.
Dennis O’Flynn and Arturo Giraldez, ‘Born with a Silver Spoon: The Origin of World Trade in 1571’, in Journal of World History, vol. 6, no. 2, 1995, 201-221.
Erik Gilbert and Jonathan T. Reynolds, Africa in World History: From Pre-history to the Present (Upper Saddle River: Prentice Hall, 2004).

Zuordnung im Vorlesungsverzeichnis

MA Globalgeschichte: Vertiefung 2 (6 ECTS) | MA Geschichte: Vertiefung Neuzeit 1 oder 2 (6 ECTS) |

Letzte Änderung: Mi 15.12.2021 00:17