Achtung! Das Lehrangebot ist noch nicht vollständig und wird bis Semesterbeginn laufend ergänzt.
070194 KU Global Studies (2013S)
Food and Society in Global Studies
Prüfungsimmanente Lehrveranstaltung
Labels
An/Abmeldung
Hinweis: Ihr Anmeldezeitpunkt innerhalb der Frist hat keine Auswirkungen auf die Platzvergabe (kein "first come, first served").
- Anmeldung von Fr 08.02.2013 09:00 bis Fr 22.02.2013 23:59
- Anmeldung von Mo 18.03.2013 00:00 bis Mi 20.03.2013 23:59
- Abmeldung bis So 31.03.2013 23:59
Details
max. 25 Teilnehmer*innen
Sprache: Englisch
Lehrende
Termine (iCal) - nächster Termin ist mit N markiert
- Mittwoch 06.03. 09:00 - 10:30 Seminarraum Geschichte 2 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 9
- Mittwoch 13.03. 09:00 - 10:30 Seminarraum Geschichte 2 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 9
- Mittwoch 20.03. 09:00 - 10:30 Seminarraum Geschichte 2 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 9
- Mittwoch 10.04. 09:00 - 10:30 Seminarraum Geschichte 2 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 9
- Mittwoch 17.04. 09:00 - 10:30 Seminarraum Geschichte 2 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 9
- Mittwoch 24.04. 09:00 - 10:30 Seminarraum Geschichte 2 Hauptgebäude, 2.Stock, Stiege 9
- Montag 06.05. 15:15 - 21:15 Prominentenzimmer Hauptgebäude, Tiefparterre Hof 4
- Dienstag 07.05. 10:00 - 16:00 Prominentenzimmer Hauptgebäude, Tiefparterre Hof 4
Information
Ziele, Inhalte und Methode der Lehrveranstaltung
This seminar explores the relationship between food and society in global history. Food plays an important role in the formation of cultural identity; in the determination of concepts of purity and pollution; in the articulation of religious membership; and in the formation of the body politic. Adopting an interdisciplinary approach, we will adopt analytical methods drawn from anthropology, history, sociology, political theory, and the natural sciences. The prohibition on beef-eating in Hinduism and the terms halal in Islam and kosher in Judaism remind us that food is the central arena where rituals of purity and pollution are regulated in different religious communities. We will also consider the historical connections between food and the social contract by looking at particular case studies that will illustrate the links between food and socio-political formations: potatoes and population; sugar and slavery; bread and revolution. While certain foods have become associated with ‘national’ identity, this seminar will argue that what we eat is not only highly symbolic but the culmination of global historical forces.Before enrolling in this seminar, consult your diary and make sure you can attend on Monday 6th May 2013 AND Tuesday 7th May 2013.
Art der Leistungskontrolle und erlaubte Hilfsmittel
1 x Seminar Paper (70%)
1 x Examination Presentation* (20%)
1 x Graded Class Participation (10%)
Please note that it is not possible to ‘pass’ this seminar without sitting the examination presentations.
1 x Examination Presentation* (20%)
1 x Graded Class Participation (10%)
Please note that it is not possible to ‘pass’ this seminar without sitting the examination presentations.
Mindestanforderungen und Beurteilungsmaßstab
Prüfungsstoff
(1) Workshop/Lecture
(2) Class Presentation and Textual Analysis
(2) Class Presentation and Textual Analysis
Literatur
Weekly PDF readings will be provided on Moodle.
Zuordnung im Vorlesungsverzeichnis
MA Globalgeschichte (GGGS): PM Exkursion und Global Studies; Global Studies (4 ECTS)
Letzte Änderung: Mi 15.12.2021 00:17