Universität Wien

140159 SE VM4 - VM5 - Food, Society and Globalisation (2014W)

Prüfungsimmanente Lehrveranstaltung

An/Abmeldung

Hinweis: Ihr Anmeldezeitpunkt innerhalb der Frist hat keine Auswirkungen auf die Platzvergabe (kein "first come, first served").

Details

max. 25 Teilnehmer*innen
Sprache: Englisch

Lehrende

Termine (iCal) - nächster Termin ist mit N markiert

Montag 13.10. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 20.10. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 27.10. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 03.11. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 10.11. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 17.11. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 24.11. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 01.12. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 15.12. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 12.01. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 19.01. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)
Montag 26.01. 10:00 - 12:00 (ehem. Seminarraum Internationale Entwicklung Afrikawissenschaften UniCampus Hof 5 2Q-EG-05)

Information

Ziele, Inhalte und Methode der Lehrveranstaltung

This seminar explores the relationship between food, society and the unequal processes of globalisation. While food is a form of energy which we need to survive, it has also taken on important cultural and political meanings which mediate and shape our relationships to each other and to the world around us. Food plays an important role in the formation of cultural identity; in the determination of concepts of purity and pollution; in the articulation of religious membership; in the formation of political communities; and in the making of social capital. Taking an interdisciplinary and international approach, we will adopt concepts drawn from anthropology, economics, history, sociology, political theory, cultural studies, and the natural sciences to explore these dimensions in a comparative context.

Art der Leistungskontrolle und erlaubte Hilfsmittel

1. Written Seminar Paper (Essay of max. 25.000 characters): 70%
2. Verbal Class presentation: 20%
3. Class Participation and Engagement: 10%

Mindestanforderungen und Beurteilungsmaßstab

Students will be able to analyse the relationship between food, society and wider political processes which:
• favours an interdisciplinary approach to globalisation research drawn from anthropology, economics, history, sociology, political theory, cultural studies, and the natural sciences
• favours a comparative approach to knowledge production (both diachronic and geographic)
• considers constructivist approaches to historical and social categories where essentialist notions are questioned
• attempts to question Eurocentric notions in favour of those that also consider non-Western perspectives and knowledge systems

Prüfungsstoff

Literatur


Zuordnung im Vorlesungsverzeichnis

VM4, VM5

Letzte Änderung: Mo 07.09.2020 15:34