Universität Wien
Achtung! Das Lehrangebot ist noch nicht vollständig und wird bis Semesterbeginn laufend ergänzt.

330064 VO Biomedizinische Aspekte der Welternährung (2014W)

Lehrveranstaltung für das Masterstudium (Voraussetzung Zulassung zum Masterstudium)

Details

max. 100 Teilnehmer*innen
Sprache: Deutsch

Prüfungstermine

Lehrende

Termine (iCal) - nächster Termin ist mit N markiert

LEHRVERANSTALTUNGS-TERMINE

MO 12.1.2015 9 bis 14 Uhr SE Raum 509, UZA II

DI 13.1.2015 9 bis 14 Uhr SE Raum 509, UZA II

MI 14.1.2015 9 bis 14 Uhr SE Raum 560, UZA II

DO 15.1.2015 9 bis 14 Uhr SE Raum 560, UZA II

FR 16.1.2015 9 bis 14 Uhr SE Raum 560; UZA II

  • Montag 12.01. 09:00 - 14:00 (Seminarraum 2D509 Ernährungswissenschaften UZA II)
  • Dienstag 13.01. 09:00 - 14:00 (Seminarraum 2D509 Ernährungswissenschaften UZA II)
  • Mittwoch 14.01. 09:00 - 14:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
  • Donnerstag 15.01. 09:00 - 14:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
  • Freitag 16.01. 09:00 - 14:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II

Information

Ziele, Inhalte und Methode der Lehrveranstaltung

1. Global Nutrition Challenges (Under- and Malnutrition, nutritional deficiencies, caloric overnutrition) 2. Severe Malnutrition (Etiology & pathogenesis, clinical diagnosis, complications, management) 3. Anthropometry (weight, length/height, MUAC, head circumference, skinfolds measurements) 4. Iodine deficiency (Causes, struma/goiter, cretinism/intelligence, growth, diagnosis, management, prevention) 5. Vitamin A-deficiency (Causes, xerophthalmia, immun deficiency, diagnosis, management, prevention) 6. Iron deficiency (Causes, anemia-DD, complcations, diagnosis, management, prevention) 7. Breastfeeding (Properties of breastmilk, BF as prevention, BM-replacement, code of conduct, supplementary feeding and weaning) 8. Travel medicine and nutrition (Health preconditions, prophylaxis & immunisations pre travel, prevention while travelling) 9. Foods of the tropics and subtropics (Staples, vegetables and fruits, foods of animal origin, antinutritious components, cyanide, food safety, food processing) 10. Nutrition and diseases (Nutrition as cause of diseases, interaction between disease and nutrition) 11. Nutrition and diarrhoea (Causes of diarrhoea, acut – chronic, parasitoses, diarrhoea and malnutrition, dehydration – rehydration, realimentation, prevention) 12. Repetition, ‘left overs’, Evaluation, etc.

Art der Leistungskontrolle und erlaubte Hilfsmittel

written examination (English and/or German at choice of the candidates)

Mindestanforderungen und Beurteilungsmaßstab

1. Participants have a knowledge and understanding of basic and practical aspects of international nutrition.
2. Participants have some ability in diagnosing malnutrition (undernutrition, caloric overnutrition, micronutrient deficiencies).
3. Participants know foods available to underprivileged populations.
4. Participants know associations between nutrition and health as well as diseases and nutrition

Prüfungsstoff

lectures, powerpoint presentations, video demonstrations, question/answer sessions

Literatur


Zuordnung im Vorlesungsverzeichnis

Letzte Änderung: Sa 02.04.2022 00:27