Universität Wien

330070 SE Seminar in Public Health Nutrition-EU Basics (2018S)

Prüfungsimmanente Lehrveranstaltung

Lehrveranstaltung für Masterstudium

Voraussetzung für Masterstudierende:
positiver Abschluss der Vorlesung: Health Monitoring in Europa, Fallstudien

Im Falle einer Verhinderung an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG INNERHALB DER ABMELDEFRIST UNBEDINGT ERFORDERLICH, da bei unentschuldigtem Fernbleiben eine negative Bewertung erfolgt.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Zustimmung des LV-Leiters erfolgen.

An/Abmeldung

Hinweis: Ihr Anmeldezeitpunkt innerhalb der Frist hat keine Auswirkungen auf die Platzvergabe (kein "first come, first served").

Details

max. 25 Teilnehmer*innen
Sprache: Deutsch

Lehrende

Termine (iCal) - nächster Termin ist mit N markiert

Donnerstag 08.03. 15:00 - 17:15 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
Donnerstag 12.04. 14:00 - 19:15 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
Donnerstag 19.04. 14:00 - 19:15 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
Donnerstag 21.06. 15:00 - 15:45 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II

Information

Ziele, Inhalte und Methode der Lehrveranstaltung

Learning Outcomes:
- Students gain insight into cutting edge topics in the area of EU’s food policy and engage into discussions
- Students are able to perform a systematic literature search in scientific databases and media articles
- Students are able to extract content from the aforementioned literature search
- Students improve skills in presenting and summarizing findings from scientific and media articles by autonomously providing a structured talk and term paper

Content:
date marking and food waste; dual food quality; ultra-processed food and cancer risk; EFSA intake of added sugar consultation; effects of “high in” labels on food reformulation; French Nutri-Score front-of-pack labelling; EU country of origin labelling rules; EU bans of disease reduction claims; mislabeling and banned claims on food supplements; EU labeling and prevalence of food allergies; new EU BPA migration rules; recent EU novel food applications; recent objectives against GMOs; new EU antimicrobial resistance action plan; food chain affected by plastic fibres in tap water around the world; Brexit winners and Brexit losers amongst the UK food industry; recommendations derived from recent insights into personalized nutrition; heavy metals in seaweed; tropane alkaloids in baby food; discussion on food-consumer implications of trade partnerships

Method:
Seminar

Art der Leistungskontrolle und erlaubte Hilfsmittel

Beurteilung von Präsentation, Diskussion und Seminararbeit

Mindestanforderungen und Beurteilungsmaßstab

Bestehensgrenze 60%

Prüfungsstoff

Seminar (keine Abschlussprüfung)

Literatur

Literatur
Trübswasser U, Branca F (2008). Nutrition policy is taking shape in Europe. Public Health Nutrition: 12(3), 295-306.
WHO (2010): Interim first report on social determinants of health and the health divide in the WHO European region. WHO regional office for Europe, Copenhagen.

Zuordnung im Vorlesungsverzeichnis

Letzte Änderung: Sa 02.04.2022 00:27