150178 KU Terminology: Business Chinese (2014S)
Continuous assessment of course work
Labels
Bestätigung der online-Anmeldung (1. Zuteilungslauf): Sie müssen am 1. Abhaltungstermin Ihre Teilnahme am Kurs bestätigen. Dies erfolgt i.d.R. durch persönliche Anwesenheit. Sollten Sie für die 1. Einheit verhindert sein, müssen Sie Ihre Abwesenheit spätestens am Abhaltungstag der 1. Einheit per E-mail an die LV-Leiterin entschuldigen, da Sie sonst umgehend vom Kurs abgemeldet werden.Abmeldung: Eine Abmeldung ist bis 17. März 2014 möglich. Die Abmeldung muss im univis-System UND schriftlich per e-mail an christina.bazant-kimmel@univie.ac.at erfolgen! Wenn bis zum oben genannten Termin keine Abmeldung erfolgt ist, dann wird die Leistung in diesem Kurs beurteilt.
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Th 13.02.2014 10:00 to Th 27.02.2014 10:00
- Registration is open from Fr 28.02.2014 10:00 to Mo 10.03.2014 10:00
- Deregistration possible until Mo 24.03.2014 10:00
Details
max. 25 participants
Language: German
Lecturers
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Monday 03.03. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 10.03. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 17.03. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 24.03. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 31.03. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 07.04. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 28.04. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 05.05. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 12.05. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 19.05. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 26.05. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 02.06. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 16.06. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 23.06. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
- Monday 30.06. 08:15 - 09:45 Seminarraum Ostasienwissenschaften 1 UniCampus Hof 5 2I-O1-05
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
Participation, homework, quizzes: 50%
Final exam: 50%
A detailed explanation of the grading criteria will be provided on moodle.
Final exam: 50%
A detailed explanation of the grading criteria will be provided on moodle.
Minimum requirements and assessment criteria
The emphasis is on "social business Chinese", i.e. the skill to use Modern Chinese in practical and mainly oral business contexts. This includes business small talk as well as the technical vocabulary for international business.
We will work on enlarging both the receptive and productive vocabulary, with an emphasis on acquiring the skill of using different linguistic registers appropriately (e.g. informal chat vs. formal speech).
Secondly, we will read typical business texts and analyze typical features of formal written Chinese (e.g. Thank-you letter). You will be able to identify and understand selected formal written Chinese idiom (receptive skill), and to use some of these phrases in an appropriate way (productive skill).
We will work on enlarging both the receptive and productive vocabulary, with an emphasis on acquiring the skill of using different linguistic registers appropriately (e.g. informal chat vs. formal speech).
Secondly, we will read typical business texts and analyze typical features of formal written Chinese (e.g. Thank-you letter). You will be able to identify and understand selected formal written Chinese idiom (receptive skill), and to use some of these phrases in an appropriate way (productive skill).
Examination topics
- Reading and analysis of texts.
- Classroom work; pair work (closed and open pairs); group work; role plays.
- Collaborative learning (project: simulation of a banquet).
- Classroom work; pair work (closed and open pairs); group work; role plays.
- Collaborative learning (project: simulation of a banquet).
Reading list
- GUAN Daoxiong und YU Xiaorong (Hg.): "Jichu shiyong shangwu Hanyu" (A Practical Business Chinese Reader). (Beijing Daxue Chubanshe 2000).
Die relevanten Lektionen aus dem Lehrbuch stehen als PDF im Moodle bereit.
Schriftliche Ergänzungen durch die Vortragende (z.B. authentische Texte zu aktuellen Themen) werden auf der Lernplattform zur Verfügung stehen.
Die relevanten Lektionen aus dem Lehrbuch stehen als PDF im Moodle bereit.
Schriftliche Ergänzungen durch die Vortragende (z.B. authentische Texte zu aktuellen Themen) werden auf der Lernplattform zur Verfügung stehen.
Association in the course directory
S 332
Last modified: Mo 07.09.2020 15:35
- Getting to Know Each Other: Formal Meeting
- Attending a Banquet
- Itinerary Arrangements
- Chinese Enterprises
- Price Negotiations
- Delivery and Method of Payment
- Sales Agents
- Trade Fairs
- China's Special Economic Zones
- Signing of the Contract
- Farewell Dinner
A preliminary list of planned topics will be provided in Moodle.