270010 VO Introduction into carbohydrates (2010S)
Introduction into carbohydrate chemistry and biological chemistry
Labels
Vorbesprechung zur VO findet am Donnerstag, 04.März 2010 um 13:15 im HS III statt.Danach: Termine der Vorlesung voraussichtlich jeweils Montag und Dienstag zwischen 16:30 - 18:15 (im Zeitraum beginnend mit 8. März bis Mitte/Ende April - nach Übereinkunft bei Vorbesprechung)
Details
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
Minimum requirements and assessment criteria
The chemical aspects of carbohydrate transformations will be correlated with structure and function. Therefore basic considerations concerning solution structures and stereochemistry will beelaborated. Additionally, selected problems in carbohydrate synthesis and biochemical transformations as well es biological interactions will be presented.
Examination topics
Reading list
Roger Binkley: "Modern Carbohydrate Chenmistry" - Marcell Dekker VerlagJ. Lehmann; H.G.Redlich: "Kohlenhydrate. Chemie und Biology" - Wiley VCHAktuelle Artikel aus Journalen aus dem Bereich Chemie / Biologische Chemie
Association in the course directory
OC-3,BC-4,CHE II-4
Last modified: Fr 31.08.2018 08:55
(i) Introduction - Stereochemistry - Nomenclature
(ii) Chemical Transformations - Protecting group strategies
(iii) Glycosidation methods - Oligosaccharide synthesis
(iv) biotransformation applyied on / or using carbohydrates
(v) Biological aspects: carbohydrate antigens; blood group substances aso.