Universität Wien
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270106 VO Food Additives (2025W)

2.00 ECTS (1.00 SWS), SPL 27 - Chemie

Registration/Deregistration

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Details

Language: German

Lecturers

    Classes

    Currently no class schedule is known.

    Information

    Aims, contents and method of the course

    Überblick über die Zusatzstoffklassen, EU Rechtsvorschriften zu den Zusatzstoffen, Enzymen und Aromen, Zulassungsverfahren, Analytik und Sicherheitsbewertung von Lebensmittelzusatzstoffen

    Assessment and permitted materials

    The examination will be held orally in the office 2B578. Please register for the oral exam as usual. The exact time of the exam will be sent to you by e-mail about 2 days before the exam date.

    Minimum requirements and assessment criteria

    Grundlegende Kenntnisse der Anwendungen, Analytik und gesundheitlichen Bewertungen von Lebensmittelzusatzstoffen sowie deren gesetzliche Regelungen.

    Notenschlüssel:
    50 bis 63% ... genügend
    64 bis 77% ... befriedigend
    78 bis 91% ... gut
    92 bis 100% ... sehr gut

    Examination topics

    Vortrag und Power Point Folien

    Reading list

    Kuhnert P. "Zusatzstoffe kompakt" und "Lexikon Lebensmittelzusatzstoffe"
    Nieslony S. "Lebensmittelzusatzstoffe"
    Weck M., Grote H. und Matthes K. "Zusatzstoffe und Enzyme"
    Schimmelpfennig M. "Lexikon der Lebensmittelzusatzstoffe"
    EU Verordnungen Nr. 1331/2008, Nr. 1332/2008, Nr. 1333/2008, Nr. 1334/2008
    Bundesministerium für Gesundheit und Frauen
    AGES - Österreichische Agentur für Ernährungssicherheit
    Wissenschaftliche Literatur

    Association in the course directory

    LMC B5, CH-CBS-03

    Last modified: Fr 27.06.2025 10:06