Universität Wien

290020 SE Master Seminar in Human Geography: Geography of Food (2017S)

(auch für Lehramtsstudierende)

5.00 ECTS (3.00 SWS), SPL 29 - Geographie
Continuous assessment of course work

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

max. 20 participants
Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

A compulsory field trip will take place from 18th to 19th of May (2 full days in the Almenland Region). The field trip is an integral part of the course.
The participation on the 6th May is compulsory as well.

  • Monday 06.03. 12:00 - 15:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Monday 27.03. 12:00 - 15:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Monday 24.04. 12:00 - 15:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Monday 08.05. 12:00 - 15:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528

Information

Aims, contents and method of the course

a) Räumliche Verteilung von Nahrungsmitteln und Ernährungspraktiken
b) Nahrungsmittel-Regime (Ernährungssysteme): Agrarpolitik und Entwicklungen in d. Nahrungsmittelindustrie sowie alternative Entwicklungen
c) Identitäten: „Place Making“ evoziert durch Lebensmittel(produktion), Werbung und Konsum
d) Metamorphose von Natur und Essen sowie Einflüsse der Nahrungsmittelproduktion auf die Umwelt (z.B. Klimawandel)
Methoden: Textanalyse, Literaturrecherche, Beobachtung, Expertendiskussion, Gruppendiskussion

Assessment and permitted materials

Presentation and paper

Minimum requirements and assessment criteria

Wird in LV bekannt gegeben

Examination topics

Wird in LV bekannt gegeben

Reading list

P. Atkins and I. Bowler 2001: Food in Society. Economy, Culture, Geography. London
V. Amilien and G. Vitterso (Eds.) 2005: Local Foods (=Anthropology of Food, 4)
V. Amilien et al. 2012: Nordic Food Culture (=Anthropology of Food, N. 57)
U. Ermann 2005: Regionalprodukte (=Sozialgeographische Bibliothek, Bd. 3)
M. Montanari, 2006: Food is culture. New York
D. Shanahan 2002: The Geography of Food. In: Journal for the Study of Food and Society, Vol. 6, No. 1, S. 709
P. Teherani-Krönner und B. Hamburger (Hrsg.) 2014: Mahlzeitenpolitik. München

Association in the course directory

(MG-S3-SE) (L2-b4, L2-b-zSE) (MA UF GW 02)

Last modified: Mo 07.09.2020 15:42