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290047 SE Master Seminar in Human Geography: Social Geography of Food (2019S)

(auch für Lehramtsstudierende)

6.00 ECTS (3.00 SWS), SPL 29 - Geographie
Continuous assessment of course work

Details

max. 20 participants
Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

A compulsory field trip will take place from 9th to 10th of May (tbc) (2 full days in the Pöllau Tal).
The field trip is an integral part of the course.

Monday 04.03. 13:45 - 16:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
Monday 11.03. 13:45 - 16:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
Monday 18.03. 13:45 - 16:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
Monday 25.03. 13:45 - 16:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
Monday 08.04. 13:45 - 16:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
Monday 06.05. 13:45 - 16:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
Monday 20.05. 13:45 - 16:00 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528

Information

Aims, contents and method of the course

a) Räumliche Verteilung von Nahrungsmitteln und Ernährungspraktiken
b) Nahrungsmittel-Regime (Ernährungssysteme): Agrarpolitik und Entwicklungen in d. Nahrungsmittelindustrie sowie alternative Entwicklungen
c) Identitäten: "Place Making" evoziert durch Lebensmittel(produktion), Werbung und Konsum
d) Metamorphose von Natur und Essen sowie Einflüsse der Nahrungsmittelproduktion auf die Umwelt (z.B. Klimawandel)
Methoden: Textanalyse, Literaturrecherche, Beobachtung, Expertendiskussion, Gruppendiskussion

Assessment and permitted materials

Discussion
Presentation
Paper

Minimum requirements and assessment criteria

50% Discussion and presentation
50% Paper(s)
At least 60%

Examination topics

Reading list

P. Atkins and I. Bowler 2001: Food in Society. Economy, Culture, Geography. London
V. Amilien and G. Vitterso (Eds.) 2005: Local Foods (=Anthropology of Food, 4)
V. Amilien et al. 2012: Nordic Food Culture (=Anthropology of Food, N. 57)
U. Ermann 2005: Regionalprodukte (=Sozialgeographische Bibliothek, Bd. 3)
M. Montanari, 2006: Food is culture. New York
D. Shanahan 2002: The Geography of Food. In: Journal for the Study of Food and Society, Vol. 6, No. 1, S. 709
P. Teherani-Krönner und B. Hamburger (Hrsg.) 2014: Mahlzeitenpolitik. München

Association in the course directory

(MG-S3-SE) (MG-S5-SE) (L2-b4, L2-b-zSE) (MA UF GW 02)

Last modified: We 07.08.2019 11:28