Universität Wien
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290104 SE Seminar in Human Geography (2022W)

Paradigms in Human Geography Exemplified by Conservation Research and Geography of Food

4.00 ECTS (2.00 SWS), SPL 29 - Geographie
Continuous assessment of course work

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

max. 20 participants
Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Bitte beachten Sie, dass der Ersttermin (6.10.) absolut verpflichtend ist! Beginn: 15.45
An diesem Termin beginnen wir mit dem theoretischen Einstieg und der Literaturarbeit. Es wird das Konzept der gesamten LV vorgestellt und die zu bearbeitenden Themen werden diskutiert und zugeteilt.

  • Thursday 06.10. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 13.10. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 20.10. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 27.10. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 03.11. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 10.11. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 17.11. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 24.11. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 01.12. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 15.12. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 12.01. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 19.01. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528
  • Thursday 26.01. 15:00 - 16:30 Seminarraum Geographie NIG 5.OG C0528

Information

Aims, contents and method of the course

The seminar addresses the coexistence of so-called "rival paradigms" in theory and implementation.
It will focus on the following future-oriented and strongly application-oriented topics: Research on large protected areas and Geography of Food.

Methods: Text analysis, literature research, observation, group discussion

Assessment and permitted materials

Discussion
Presentation
Paper

Minimum requirements and assessment criteria

50% Discussion and presentation
50% Paper(s)
At least 80%

Examination topics

Compulsory Literature (see below)

Reading list

Baade, J., H. Gertel, A. Schlottmann 2014: Wissenschaftlich arbeiten. Ein Leitfaden für Studierende der Geographie. Bern. Als E-Book, siehe u:search bzw. UB sowie FB (Freihandaufstellung)
Hammer, Th. , I. Mose, D. Siegrist und N. Weixlbaumer 2018: Großschutzgebiete in Europa im Wandel – Herausforderungen und Perspektiven für die Schutzgebietsentwicklung. In: Natur und Landschaft, H. 5, S. 224-231
Hupke, K.-D. 2020: Naturschutz. Eine kritische Einführung
Kneafsey, M., D. Maye, L. Holloway, M.K. Goodman 2021: Geografies of Food. An Introduction, London u.a.O.
Schurz, G. 2012: Koexistenz rivalisierender Paradigmen: Ergebnisse und Folgen eines Salzburger Spezialforschungsbereichs. In: Weixlbaumer, N. (Hrsg.): Anthologie zur Sozialgeographie. In: Abhandlungen zur Geographie und Regionalforschung, Bd. 16, S.125-137

Association in the course directory

(MG-S3-PI) (MG-S5-PI) (MA UF GW 02-1)

Last modified: We 05.10.2022 15:50