Universität Wien

300030 UE Chemical laboratory course for biologists (2021S)

5.00 ECTS (4.00 SWS), SPL 30 - Biologie
Continuous assessment of course work
ON-SITE

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

max. 160 participants
Language: German

Lecturers

Classes

Beachten Sie dass ab 21.4. die Teilnahme am praktischen Teil dieser LV nur mit gültigem Covid Test möglich ist. Nähere Informationen dazu finden Sie auf der moodle Seite.
Vorbesprechung und erstes Seminar: Montag, 1.3.2021, 14:00 bis ca. 16:00 online über moodle.
Die weiteren Seminare und Vorbesprechungen zu einzelnen Kurstagen werden über Moodle zur Verfügung gestellt.
Der erste Abschnitt der chemischen Übungen wird über die Moodle Seite im home-office durchgeführt (Vorträge, Übungsbeispiele...).
Die restlichen Beispiele werden geblockt in je 3 Arbeitstagen ( 9:00-18:00) abgehalten.
Die Einteilung zu den einzelnen Kurstagen erfolgt auf Basis einer Moodle Umfrage am Beginn des Semesters (von 2.3. bis 7.3.). Die Anzahl der Kurse kann je nach Teilnehmerzahl variieren.
Zwischenprüfung: voraussichtlich am 3.5. 13:00 (online über moodle)
Gesamtstoffprüfung: voraussichtlich am 28.6. 13:00 (online über moodle)
Weitere Informationen finden Sie auf der homepage der LV:
https://bio-ew-chem.univie.ac.at/ue-bio-und-ew/


Information

Aims, contents and method of the course

In turn tutorials to the theoretical background and/or the experimental procedures, followed by experiments singly, or in pairs, or in groups. Introduction to the lab bench equipment. Law of mass action. Acids and bases. Volumetric determinations. Buffer systems. Red-Ox reactions. Gas volumetry. Qualitative organic analysis: hetero elements, functional grops. Distillation. Chemistry of natural products: Carbohydrates. Amino acids, peptides and proteins. Chromatography: Thin layer chromatography. Ion exchange. Chemistry of natural products: Isolation of leaf pigments. Chromatography: Column chromatography. Chemistry of natural products: Isolation of fats and of flavoring components from nutmeg.

Assessment and permitted materials

Übungsaufgaben und Ergebnisblätter zu den Beispielen im home office: 6 Punkte
Zwischenprüfung: 8 Punkte
Praktischer Teil mit Ergebnisblättern: 9 Punkte
Gesamtstoffprüfung: 15 Punkte
Platzprüfungen im Übungssaal: -0,5 bis +0,5 Punkte

Minimum requirements and assessment criteria

Punkte Bewertung
< 18,75 nicht genügend
19 – 23,5 genügend
23,75 – 28,25 befriedigend
28,5 – 33 gut
33,25 – 38 sehr gut

Examination topics

Siehe moodle für nähere Informationen.

Reading list

Skriptum wird über moodle zur Verfügung gestellt.

Association in the course directory

BIO 10

Last modified: Mo 13.05.2024 00:17