300030 UE Chemical laboratory course for biologists (2022W)
Continuous assessment of course work
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Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Th 08.09.2022 14:00 to Th 29.09.2022 18:00
- Deregistration possible until We 05.10.2022 18:00
Details
max. 160 participants
Language: German
Lecturers
- Christian Dank
- Kristof Braunsteiner
- Tamara Dinhof
- Evelyn Fülöp
- Fereshteh Habibi
- Fanny Kozak
- Hanspeter Kählig
- Lukas Scheibelberger
- Toda Stankovic
- Yi Xiao
- Davide Zanetti
- Patrick Schimpl (Student Tutor)
Classes
Vorbesprechung: 03.10.2022 17:00 - 18:00 Carl Auer von Welsbach Hörsaal / Großer Hörsaal 1 / HS1 (auch im Stream)
Labortage: Geblockt auf 5 Nachmittage immer Montag bis Freitag im Zeitraum von 10.10.2022 bis 16.12.2022 Saal 2
Zur Wahl stehen:
Woche 1: 10.-14. Oktober
Woche 2: 17.-21. Oktober
Woche 3 (24.-28. Oktober) Ausnahme! Hier findet am Dienstag (25. Oktober) zusätzlich ein Kurs am Vormittag statt, am Staatsfeiertag (26. Oktober) findet hingegen kein Praktikum statt
Woche 4: 7.-11. November
Woche 5 14.-18. November
Woche 6: 21. - 25. November
Woche 7: 28. November - 2. Dezember
Woche 8: 12. - 16. Dezember
Abschlussprüfung: 13.01.2023 17:00 - 19:00 Carl Auer von Welsbach Hörsaal / Großer Hörsaal 1 / HS1
Information
Aims, contents and method of the course
In turn tutorials to the theoretical background and/or the experimental procedures, followed by experiments singly, or in pairs, or in groups. Introduction to the lab bench equipment. Law of mass action. Acids and bases. Volumetric determinations. Buffer systems. Red-Ox reactions. Gas volumetry. Qualitative organic analysis: hetero elements, functional grops. Distillation. Chemistry of natural products: Carbohydrates. Amino acids, peptides and proteins. Chromatography: Thin layer chromatography. Ion exchange. Chemistry of natural products: Isolation of leaf pigments. Chromatography: Column chromatography. Chemistry of natural products: Isolation of fats and of flavoring components from nutmeg.
Assessment and permitted materials
Pünktliches Erscheinen und entsprechende Adjustierung: 2 Punkte
Praktischer Teil mit Ergebnisblättern: 9 Punkte
Gesamtstoffprüfung: 14 Punkte
Platzprüfungen im Übungssaal: 5 Punkte
Praktischer Teil mit Ergebnisblättern: 9 Punkte
Gesamtstoffprüfung: 14 Punkte
Platzprüfungen im Übungssaal: 5 Punkte
Minimum requirements and assessment criteria
Punkte Bewertung
< 15 nicht genügend
15 – 18,75 genügend
19 – 22,5 befriedigend
22,75 - 26,5 gut
26,75 - 30 sehr gut
< 15 nicht genügend
15 – 18,75 genügend
19 – 22,5 befriedigend
22,75 - 26,5 gut
26,75 - 30 sehr gut
Examination topics
Siehe moodle für nähere Informationen.
Reading list
Skriptum wird über moodle zur Verfügung gestellt.
Association in the course directory
BIO 10
Last modified: We 30.11.2022 08:49