Universität Wien

330001 UE Chemical exercises for nutritional scientists (5ECTS/ 4SWS) (2015S)

für Bachelorstudierende Ernährungswissenschaften Version 2013

Continuous assessment of course work

Anmeldung unbedingt über UNIVIS-online UND über http://orgchem.univie.ac.at/ew/ue-ew/
Termine und alle weiteren Informationen unter: http://orgchem.univie.ac.at/ew/ue-ew-2011/
Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH, da bei unentschuldigtem Fernbleiben eine negative Bewertung erfolgt.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Zustimmung des LV-Leiters erfolgen.

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

max. 70 participants
Language: German

Lecturers

Classes

Vorbesprechung :
Mo., 02.03.2015 (persönliche Anwesenheit erforderlich!) - um 15:00 Uhr im Carl Auer von Welsbach Hörsaal der Fakultät für Chemie, Bolzmanngasse 1

Anmeldung, Termine und alle weiteren Informationen unter: http://orgchem.univie.ac.at/ew/ue-ew/


Information

Aims, contents and method of the course

Alternately tutorials to the theoretical background and/or the experimental procedures, followed by experiments singly, or in pairs, or in groups. Introduction to the lab bench equipment. Ion reactions, acidimetry, buffer systems, oxidimetry, gas volumetry, ion selective electrodes. Organic analysis: identification of substances and spectroscopic methods. Organic synthesis, separation methods in organic chemistry. Natural products: carbohydrates, amino acids and peptides, vitamins, leaf dyes, fats, flavourings.

Assessment and permitted materials

Assessment of practical work and written examinations according to score system

Minimum requirements and assessment criteria

Introduction into the chemical laboratory technology

Examination topics

Preparatory seminars and practical work

Reading list

Skripten auf der Lehrplattform

Association in the course directory

Last modified: Mo 07.09.2020 15:44