330001 UE Chemical exercises for nutritional scientists (5ECTS/ 4SWS) (2015W)
für Bachelorstudierende Ernährungswissenschaften Version 2013
Continuous assessment of course work
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Anmeldung unbedingt über UNIVIS-online UND über http://orgchem.univie.ac.at/ew/ue-ew/
Termine und alle weiteren Informationen unter: http://orgchem.univie.ac.at/ew/ue-ew-2011/
Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH, da bei unentschuldigtem Fernbleiben eine negative Bewertung erfolgt.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Zustimmung des LV-Leiters erfolgen.
Termine und alle weiteren Informationen unter: http://orgchem.univie.ac.at/ew/ue-ew-2011/
Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH, da bei unentschuldigtem Fernbleiben eine negative Bewertung erfolgt.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Zustimmung des LV-Leiters erfolgen.
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Mo 14.09.2015 07:00 to Mo 28.09.2015 10:00
- Deregistration possible until Mo 28.09.2015 16:00
Details
max. 120 participants
Language: German
Lecturers
- Hanspeter Kählig
- Mehmet Can Araman
- Alexander Egger
- Manuel Felkl
- Manuel Gintner
- Gerlinde Grabmann
- Hubert Gstach
- Simone Göschl
- Kathrin Hölz
- Thomas Kalina
- Roman Lichtenecker
- Wolfgang Robien
- Julia Schörghuber
- Nicole Sudzukovic
- Cornelia Wittmann
Classes
LEHRVERANSTALTUNGSTERMINE:
VorbesprechungDo., 01.10.2015 um 15:00 Uhr (persönliche Anwesenheit erforderlich!) im Carl Auer von Welsbach Hörsaal der Fakultät für Chemie, Bolzmanngasse 1Termine der Lehrveranstaltung:Anmeldung, Termine und alle weiteren Informationen unter: http://orgchem.univie.ac.at/ew/ue-ew-2011/Information
Aims, contents and method of the course
Alternately tutorials to the theoretical background and/or the experimental procedures, followed by experiments singly, or in pairs, or in groups. Introduction to the lab bench equipment. Ion reactions, acidimetry, buffer systems, oxidimetry, gas volumetry, ion selective electrodes. Organic analysis: identification of substances and spectroscopic methods. Organic synthesis, separation methods in organic chemistry. Natural products: carbohydrates, amino acids and peptides, vitamins, leaf dyes, fats, flavourings.
Assessment and permitted materials
Assessment of practical work and written examinations according to score system
Minimum requirements and assessment criteria
Introduction into the chemical laboratory technology
Examination topics
Preparatory seminars and practical work
Reading list
Skripten auf der Lehrplattform
Association in the course directory
Last modified: Mo 07.09.2020 15:44