Universität Wien

330001 UE Chemical exercises for nutritional scientists (5ECTS/ 4SWS) (2017S)

Continuous assessment of course work

Anmeldung unbedingt über UNIVIS-online UND über http://orgchem.univie.ac.at/ew/ue-ew/

Termine und alle weiteren Informationen unter: http://orgchem.univie.ac.at/ew/ue-ew/

Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH, da bei Abbruch und unentschuldigtem Fernbleiben eine negative Bewertung erfolgt.

Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

max. 90 participants
Language: German

Lecturers

Classes

First meeting and seminar: Mittwoch 1.3.2017 14:00 Auer-von-Welsbach Lecture room of the chemistry institutes.
Registration: https://orgchem.univie.ac.at/ew/ue-ew/
Visit the homepage and the moodle page for details.


Information

Aims, contents and method of the course

Alternately tutorials to the theoretical background and/or the experimental procedures, followed by experiments singly, or in pairs, or in groups. Introduction to the lab bench equipment. Ion reactions, acidimetry, buffer systems, oxidimetry, gas volumetry, ion selective electrodes. Organic analysis: identification of substances and spectroscopic methods. Organic synthesis, separation methods in organic chemistry. Natural products: carbohydrates, amino acids and peptides, vitamins, leaf dyes, fats, flavourings.

Assessment and permitted materials

Assessment of practical work and written examinations according to score system

Minimum requirements and assessment criteria

Examination topics

Preparatory seminars and practical work

Reading list

Skripten auf der moodle Lehrplattform

Association in the course directory

Last modified: Mo 07.09.2020 15:44