330001 UE Chemical exercises for nutritional scientists (5ECTS/ 4SWS) (2021W)
für Ernährungswissenschaften
Continuous assessment of course work
Labels
MIXED
Informationen siehe:
https://bio-ew-chem.univie.ac.at/ue-bio-und-ew/Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
https://bio-ew-chem.univie.ac.at/ue-bio-und-ew/Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from We 15.09.2021 08:00 to We 29.09.2021 12:00
- Deregistration possible until Fr 01.10.2021 12:00
Details
max. 80 participants
Language: German
Lecturers
Classes
1.10.2021 13:00 Briefing for students online
1.10.2021 through 3.10.2021 Survey for assignment into groups via moodle
16.12.2021 13:00 written mid-term exam via moodle.
27.1.2022 final exam via moodle. (time will be agreed on during briefing)
Gr Dates
1 11.10./12.10./13.10.
2 14.10./15.10./18.10.
3 19.10./20.10./21.10.
4 27.10./28.10./29.10.
5 3.11./4.11./5.11.
6 8.11./9.11./10.11.
7 11.11./12.11./15.11.
8 16.11./17.11./18.11.
9 19.11./22.11./23.11.
10 24.11./25.11./26.11.
11 29.11./30.11./1.12.
12 2.12./3.12./6.12.
13 7.12./9.12./10.12.
14 13.12./14.12./15.12.
15 10.1./11.1./12.1.
16 13.1./14.1./17.1.
17 18.1./19.1./20.1.
18 21.1./24.1./25.1.
Information
Aims, contents and method of the course
Alternately tutorials to the theoretical background and/or the experimental procedures, followed by experiments singly, or in pairs, or in groups. Introduction to the lab bench equipment. Ion reactions, acidimetry, buffer systems, oxidimetry, gas volumetry, ion selective electrodes. Organic analysis: identification of substances and spectroscopic methods. Organic synthesis, separation methods in organic chemistry. Natural products: carbohydrates, amino acids and peptides, vitamins, leaf dyes, fats, flavourings.
Assessment and permitted materials
Assessment of practical work and written examinations according to score system
Minimum requirements and assessment criteria
Punkte Bewertung
< 18,75 nicht genügend
19 – 23,5 genügend
23,75 – 28,25 befriedigend
28,5 – 33 gut
33,25 – 38 sehr gut
< 18,75 nicht genügend
19 – 23,5 genügend
23,75 – 28,25 befriedigend
28,5 – 33 gut
33,25 – 38 sehr gut
Examination topics
Preparatory seminars and practical work
Reading list
Skripten auf der moodle Lehrplattform
Association in the course directory
Last modified: Tu 11.01.2022 14:29