Universität Wien

330001 UE Chemical exercises for nutritional scientists (5ECTS/ 4SWS) (2022S)

für Ernährungswissenschaften

Continuous assessment of course work
MIXED

Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

max. 80 participants
Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Achtung: es gibt bestimmt ausreichend viele Plätze. Es ist nicht nötig, dass viele Punkte gesetzt werden.

Vorbesprechung 4.3.2022 15:00 Uhr
Gruppeneinteilung via Moodle, die Einteilung wird finalisiert am 7.3.2022
Praktische Arbeit:
Gruppe 1: 14.3., 16.3., 17.3.;
Gruppe 2: 18.3., 21.3., 23.3.;
Gruppe 3: 24.3., 25.3., 28.3;
Gruppe 4: 30.3., 31.3., 1.4.;
Gruppe 5: 4.4., 6.4., 7.4.;
Gruppe 6: 25.4., 26.4., 27.4.;
Gruppe 7: 28.4., 29.4., 2.5.;
Gruppe 8: 3.5., 4.5., 5.5.;
Gruppe 9: 6.5., 9.5., 10.5.;
Gruppe 10: 11.5., 12.5., 13.5.;
Gruppe 11: 16.5., 17.5., 18.5.;
Gruppe 12: 19.5., 20.5., 23.5.;
Zwischenprüfung: 8.4. 08:00 via Moodle
Abschlussprüfung: 25.5. 17:00 via Moodle

  • Friday 08.04. 13:00 - 14:00 Digital

Information

Aims, contents and method of the course

Alternately tutorials to the theoretical background and/or the experimental procedures, followed by experiments singly, or in pairs, or in groups. Introduction to the lab bench equipment. Ion reactions, acidimetry, buffer systems, oxidimetry, gas volumetry, ion selective electrodes. Organic analysis: identification of substances and spectroscopic methods. Organic synthesis, separation methods in organic chemistry. Natural products: carbohydrates, amino acids and peptides, vitamins, leaf dyes, fats, flavourings.

Assessment and permitted materials

Assessment of practical work and written examinations according to score system

Minimum requirements and assessment criteria

Punkte Bewertung
< 18,75 nicht genügend
19 – 23,5 genügend
23,75 – 28,25 befriedigend
28,5 – 33 gut
33,25 – 38 sehr gut

Examination topics

Preparatory seminars and practical work

Reading list

Skripten auf der moodle Lehrplattform

Association in the course directory

Last modified: Th 11.05.2023 11:28