Universität Wien

330001 UE Chemical exercises for nutritional scientists (5ECTS/ 4SWS) (2022W)

für Ernährungswissenschaften

Continuous assessment of course work
ON-SITE

Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

max. 80 participants
Language: German

Lecturers

Classes

Vorbesprechung: 03.10.2022 17:00 - 18:00 Carl Auer von Welsbach Hörsaal / Großer Hörsaal 1 / HS1 (auch im Stream)
Labortage: Geblockt auf 5 Nachmittage immer Montag bis Freitag im Zeitraum von 10.10.2022 bis 16.12.2022 Saal 2
Zur Wahl stehen:
Woche 1: 10.-14. Oktober
Woche 2: 17.-21. Oktober
Woche 3 (24.-28. Oktober) Ausnahme! Hier findet am Dienstag (25. Oktober) zusätzlich ein Kurs am Vormittag statt, am Staatsfeiertag (26. Oktober) findet hingegen kein Praktikum statt
Woche 4: 7.-11. November
Woche 5 14.-18. November
Woche 6: 21. - 25. November
Woche 7: 28. November - 2. Dezember
Woche 8: 12. - 16. Dezember
Abschlussprüfung: 13.01.2023 17:00 - 19:00 Carl Auer von Welsbach Hörsaal / Großer Hörsaal 1 / HS1


Information

Aims, contents and method of the course

Alternately tutorials to the theoretical background and/or the experimental procedures, followed by experiments singly, or in pairs, or in groups. Introduction to the lab bench equipment. Ion reactions, acidimetry, buffer systems, oxidimetry, gas volumetry, ion selective electrodes. Organic analysis: identification of substances and spectroscopic methods. Organic synthesis, separation methods in organic chemistry. Natural products: carbohydrates, amino acids and peptides, vitamins, leaf dyes, fats, flavourings.

Assessment and permitted materials

Assessment of practical work and written examinations according to score system

Minimum requirements and assessment criteria

Punkte Bewertung
< 15 nicht genügend
15 – 18,75 genügend
19 – 22,5 befriedigend
22,75 - 26,5 gut
26,75 - 30 sehr gut

Examination topics

Preparatory seminars and practical work

Reading list

Skripten auf der moodle Lehrplattform

Association in the course directory

Last modified: We 30.11.2022 08:49