Universität Wien

330008 VO Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary (2020W)

Teil der STEOP im Bachelorstudium Ernährungswissenschaften Version 2013 und im UF Bach HE/DP HÖK

OV

ACHTUNG:
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft gehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990
absolviert werden.

Registration/Deregistration

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Details

Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

ACHTUNG:
Am 21.09.2020,16:00 findet eine Orientierungsveranstaltung in digitaler Form statt.

Die Termine HS 7 und HS 8 im November sind nur zum streamen, die LV findet digital statt

  • Monday 05.10. 09:45 - 11:15 Digital
  • Wednesday 07.10. 09:45 - 11:15 Digital
  • Friday 09.10. 09:45 - 11:15 Digital
  • Monday 12.10. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
  • Wednesday 14.10. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
  • Friday 16.10. 09:45 - 11:15 Digital
  • Monday 19.10. 09:45 - 11:15 Digital
  • Wednesday 21.10. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
  • Friday 23.10. 09:45 - 11:15 Digital
  • Wednesday 28.10. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
  • Friday 30.10. 09:45 - 11:15 Digital
  • Wednesday 04.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Friday 06.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Monday 09.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Wednesday 11.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Friday 13.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Monday 16.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Wednesday 18.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Friday 20.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Monday 23.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Wednesday 25.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Friday 27.11. 09:45 - 11:15 Digital

Information

Aims, contents and method of the course

Aims:
after passing the course successfully students know
- food and nutrient-based dietary guidelines
- methods to evaluate the nutritional status
- Need, recommendations and physiological features of macro- and some micronutrients
- advantages and risks of various diets
- promotion and disease prevention measures

Content:
- basics of nutritional sciences
- food and nutrient-based dietary guidelines
- methods for evaluation of the nutritional status:
anthropometrics: measurement and assessment of body weight and composition; dietary assessment; assessment of biochemical parameters
- energy requirement
- need, recommendation and physiological characteristics of macro- and selected micronutrients
- different nutritional concepts
- sustainable nutrition
- health promotion and disease prevention
- nudging in nutrition

methods:
lecture with flipped classroom parts, supportive material (presentations, learning pathways, videos) on moodle

Assessment and permitted materials

written STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline
multiple choice questions

Minimum requirements and assessment criteria

pass mark being 50% of 100 achievable score;
examination time: 60 minutes

Examination topics

STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Sciences as a Scientific Discipline
Relevant for examination are subjects of the lecture of the current semester.
Slides and supporting documents are accessible on moodle.

Reading list

- I. Elmadfa: Ernährungslehre. 4. Auflage, UTB 2019
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 3. Ausgabe (2015, 2017, 2019)

Association in the course directory

Last modified: Fr 12.05.2023 00:24