Universität Wien

330008 VO Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary (2021S)

Version für Studienbeginner des Sommersemesters Teil der STEOP im Bachelorstudium Ernährungswissenschaften Version 2013 und im Lehramtstudium UF HE/HÖK

REMOTE

Vorlesung für Studienbeginner im Sommersemester, VO Einheiten mit E-Learning Anteilen ACHTUNG:
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft abgehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) NUR für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990 absolviert werden.

Registration/Deregistration

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Details

Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

  • Thursday 04.03. 09:45 - 11:15 Digital
  • Thursday 15.04. 09:45 - 11:15 Digital

Information

Aims, contents and method of the course

Aims:
after passing the course successfully students know
- food and nutrient based dietary guidelines
- methods to evaluate the nutritional status
- need, recommendations and physiological features of macro nutrients and selected micro nutrients
- advantages and risks of various diets
- promotion and disease prevention measures

Content:
- basics of nutritional sciences
- food and nutrient based dietary guidelines
- methods for evaluation of the nutritional status:
anthropometrics: measurement and assessment of body weight and composition
dietary assessment
assessment of biochemical parameters
- energy need
- digestion and absorption of macro- and micro-nutrients
- need and recommendations, and physiological features of macro nutrients and selected micro nutrients
- different nutritional concepts
- heathy and sustainable nutrition
- health promotion and disease prevention
- nudging in nutritional sciences

methods:
lecture with flipped classroom parts, supportiv material on moodle (powerpoint presentations, learning pathways, videos)
synchron digital lecture

Assessment and permitted materials

written STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline
multiple choice questions, examination time: 60min

Minimum requirements and assessment criteria

pass mark being 50% of 100 achievable score
multiple choice questions

Examination topics

STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline
Relevant content for examination are subjects of the lecture of the current semester.
Slides and supporting documents are accessible on moodle.

Reading list

- I. Elmadfa: Ernährungslehre. 4. Auflage, UTB 2019
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 3. Ausgabe (2017) plus Updates

Association in the course directory

Last modified: Fr 12.05.2023 00:24