Universität Wien

330008 VO Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary (2021W)

Teil der STEOP im Bachelorstudium Ernährungswissenschaften Version 2013 und im UF Bach HE/DP HÖK

MIXED OV

ACHTUNG:
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft gehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990
absolviert werden.

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Details

Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

information event for first semester students:
Tuesday, 28.09.2021, 14h digital

Gastlink: https://eu.bbcollab.com/guest/f37967c8a86f4372af4fc7cb9f1ce633

Update 19.11.2021:
All further lectures will be offered only via Collaborate

  • Monday 04.10. 09:45 - 11:15 Digital
    UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
  • Wednesday 06.10. 09:45 - 11:15 Digital
    UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
  • Wednesday 13.10. 09:45 - 11:15 Digital
    UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
  • Friday 15.10. 09:45 - 11:15 Digital
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  • Monday 18.10. 09:45 - 11:15 Digital
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  • Wednesday 17.11. 09:45 - 11:15 Digital
    UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
  • Monday 22.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Wednesday 24.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Monday 29.11. 09:45 - 11:15 Digital
  • Friday 03.12. 09:45 - 11:15 Digital

Information

Aims, contents and method of the course

Aims:
after passing the course successfully students know
- food and nutrient-based dietary guidelines
- methods to evaluate the nutritional status
- Need, recommendations and physiological features of macro- and some micronutrients
- advantages and risks of various diets
- promotion and disease prevention measures

Content:
- basics of nutritional sciences
- food and nutrient-based dietary guidelines
- methods for evaluation of the nutritional status:
anthropometrics: measurement and assessment of body weight and composition; dietary assessment; assessment of biochemical parameters
- energy requirement
- need, recommendation and physiological characteristics of macro- and selected micronutrients
- different nutritional concepts
- sustainable nutrition
- health promotion and disease prevention
- nudging in nutrition

methods:
lecture with flipped classroom parts, supportive material (presentations, learning pathways, videos) on moodle

Assessment and permitted materials

written STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline
multiple choice questions

Minimum requirements and assessment criteria

pass mark being 60% of 100 achievable score;
examination time: 60 minutes

Examination topics

STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Sciences as a Scientific Discipline
Relevant for examination are subjects of the lecture of the current semester.
Slides and supporting documents are accessible on moodle.

Reading list

- I. Elmadfa: Ernährungslehre. 4. Auflage, UTB 2019
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 3. Ausgabe (2015, 2017, 2019, 2021)

Association in the course directory

Last modified: Fr 12.05.2023 00:24