330008 VO Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary (2021W)
Teil der STEOP im Bachelorstudium Ernährungswissenschaften Version 2013 und im UF Bach HE/DP HÖK
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OV
ACHTUNG:
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft gehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990
absolviert werden.
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft gehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990
absolviert werden.
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Details
Language: German
Lecturers
Classes (iCal) - next class is marked with N
information event for first semester students:
Tuesday, 28.09.2021, 14h digital
All further lectures will be offered only via Collaborate
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Monday
04.10.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Wednesday
06.10.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Wednesday
13.10.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Friday
15.10.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Monday
18.10.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Wednesday
20.10.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Friday
22.10.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG - Monday 25.10. 09:45 - 11:15 Digital
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Wednesday
27.10.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Wednesday
03.11.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Friday
05.11.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Monday
08.11.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Wednesday
10.11.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Friday
12.11.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Monday
15.11.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG -
Wednesday
17.11.
09:45 - 11:15
Digital
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG - Monday 22.11. 09:45 - 11:15 Digital
- Wednesday 24.11. 09:45 - 11:15 Digital
- Monday 29.11. 09:45 - 11:15 Digital
- Friday 03.12. 09:45 - 11:15 Digital
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
written STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline
multiple choice questions
multiple choice questions
Minimum requirements and assessment criteria
pass mark being 60% of 100 achievable score;
examination time: 60 minutes
examination time: 60 minutes
Examination topics
STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Sciences as a Scientific Discipline
Relevant for examination are subjects of the lecture of the current semester.
Slides and supporting documents are accessible on moodle.
Relevant for examination are subjects of the lecture of the current semester.
Slides and supporting documents are accessible on moodle.
Reading list
- I. Elmadfa: Ernährungslehre. 4. Auflage, UTB 2019
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 3. Ausgabe (2015, 2017, 2019, 2021)
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 3. Ausgabe (2015, 2017, 2019, 2021)
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Last modified: Fr 12.05.2023 00:24
after passing the course successfully students know
- food and nutrient-based dietary guidelines
- methods to evaluate the nutritional status
- Need, recommendations and physiological features of macro- and some micronutrients
- advantages and risks of various diets
- promotion and disease prevention measuresContent:
- basics of nutritional sciences
- food and nutrient-based dietary guidelines
- methods for evaluation of the nutritional status:
anthropometrics: measurement and assessment of body weight and composition; dietary assessment; assessment of biochemical parameters
- energy requirement
- need, recommendation and physiological characteristics of macro- and selected micronutrients
- different nutritional concepts
- sustainable nutrition
- health promotion and disease prevention
- nudging in nutritionmethods:
lecture with flipped classroom parts, supportive material (presentations, learning pathways, videos) on moodle