330008 VO Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary (2022S)
Version für Studienbeginner des Sommersemesters Teil der STEOP im Bachelorstudium Ernährungswissenschaften Version 2013 und im Lehramtstudium UF HE/HÖK
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Vorlesung für Studienbeginner im Sommersemester, VO Einheiten mit E-Learning Anteilen ACHTUNG:
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft abgehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) NUR für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990 absolviert werden.
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft abgehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) NUR für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990 absolviert werden.
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
Details
Language: German
Lecturers
Classes
LV Termine :
Die Präsenzeinheiten finden am:
und
Donnerstag, den 7.4.2022, 11:30-14:45 in HS8, UZA II
statt.
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
written STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline
multiple choice questions, examination time: 60min
multiple choice questions, examination time: 60min
Minimum requirements and assessment criteria
pass mark being 60% of achievable points
multiple choice questions
multiple choice questions
Examination topics
STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline
Relevant content for examination are subjects of the lecture of the current semester.
Slides and supporting documents are accessible on moodle.
Relevant content for examination are subjects of the lecture of the current semester.
Slides and supporting documents are accessible on moodle.
Reading list
- I. Elmadfa: Ernährungslehre. 4. Auflage, UTB 2019
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 3. Ausgabe (2017) plus Updates
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 3. Ausgabe (2017) plus Updates
Association in the course directory
Last modified: Th 03.03.2022 15:29
after passing the course successfully students know
- food and nutrient based dietary guidelines
- methods to evaluate the nutritional status
- need, recommendations and physiological features of macro nutrients and selected micro nutrients
- advantages and risks of various diets
- promotion and disease prevention measuresContent:
- basics of nutritional sciences
- food and nutrient based dietary guidelines
- methods for evaluation of the nutritional status:
anthropometrics: measurement and assessment of body weight and composition
dietary assessment
assessment of biochemical parameters
- energy need
- digestion and absorption of macro- and micro-nutrients
- need and recommendations, and physiological features of macro nutrients and selected micro nutrients
- different nutritional concepts
- heathy and sustainable nutrition
- health promotion and disease prevention
- nudging in nutritional sciencesmethods:
lecture with flipped classroom parts, supportiv material on moodle (powerpoint presentations, learning pathways, videos)