Universität Wien

330009 VO+SE Determinants of Eating Habits, Lifestyle Modification (2013W)

Continuous assessment of course work

LEHRVERANSTALTUNGEN:
Mi 16.10.2013, 13:00-15:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Do17.10.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Fr 18.10.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Mo 02.12.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Di 03.12.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Mi 04.12.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 509 (UZA2)

Lehrveranstaltung für Masterstudium; Voraussetzung- Zulassung zum Masterstudium

Im Falle einer Verhinderung an der Teilnahme ist eine Abmeldung innerhalb der Abmeldefrist unbedingt erforderlich. Außerhalb dieser Frist ist die Abmeldung nur mit Zustimmung und durch den LV Leiter möglich.

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

max. 30 participants
Language: German

Lecturers

Classes

Currently no class schedule is known.

Information

Aims, contents and method of the course

Einfluss gesundheitsrelevanter Verhaltens- weisen auf die Morbidität und Mortalität in der Bevölkerung (international / national
Grundlagen / Begriffsdefinitionen (Gesundheit, Gesundheitsverhalten, Gesundheitsriskante und gesundheitsfördernde Verhaltensweisen, Gewohnheiten, Lebensstil)
Theorien des Gesundheitsverhalten
Determinanten der Gesundheit
Determinanten des Ernährungsverhalten und der Lebensmittelauswahl
Messung gesundheitsrelevanter Verhaltensweisen und deren Determinanten
Zusammenhänge zwischen gesundheitsrelevanten Verhaltensweisen
Erfolgreiche Strategien zur Lebensstilmodifikation

Assessment and permitted materials

assignment (written) 0%: Planning a nutrition intervention that requires behaviour modification

Minimum requirements and assessment criteria

Describe the influence of health risk behaviour on morbidity and mortality.
Define relevant health terms such as health behaviour, habits, lifestyle.
Describe the basic principles of health behaviour theories and their importance in public health nutrition.
Consider determinants of health and dietary behaviour when planning interventions for health behaviour modification.
Assess different methods for the measurement of health and eating behaviours and determinants of health.
Discuss effective strategies for health behaviour modification, taking into account current research findings.

Examination topics

Lecture
Seminar
Interactive teaching
Discussion
Group presentation, individual presentation

Reading list

Browning, Colette; Thomas, Shane A. (Hg.) (2005): Behavioural change. An evidence-based handbook for social and public health. Edinburgh: Elsevier Churchill Livingstone.
Egger, Matthias (2012): Public Health. Sozial- und Präventivmedizin kompakt. Berlin: De Gruyter
Hoffmann, Stefan (Hg.) (2010): Gesundheitsmarketing. Gesundheitspsychologie und Prävention. Bern: Huber.
Hughes, Roger; Margetts, Barrie M. (2011): Practical public health nutrition. Chichester, U.K: Wiley-Blackwell.
Kerr, Jacqueline (2007): ABC der Verhaltensänderung. Der Leitfaden für erfolgreiche Prävention und Gesundheitsförderung. München: Elsevier, Urban & Fischer.
Lengerke, Thomas von (2007): Public Health-Psychologie. Individuum und Bevölkerung zwischen Verhältnissen und Verhalten. Weinheim: Juventa
Schwarzer, Ralf (2004): Psychologie des Gesundheitsverhaltens. Einführung in die Gesundheitspsychologie. 3. Aufl. Göttingen: Hogrefe.

Association in the course directory

Last modified: Mo 07.09.2020 15:44