330009 VO+SE Determinants of Eating Habits, Lifestyle Modification (2013W)
Continuous assessment of course work
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LEHRVERANSTALTUNGEN:
Mi 16.10.2013, 13:00-15:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Do17.10.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Fr 18.10.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Mo 02.12.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Di 03.12.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Mi 04.12.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 509 (UZA2)Lehrveranstaltung für Masterstudium; Voraussetzung- Zulassung zum MasterstudiumIm Falle einer Verhinderung an der Teilnahme ist eine Abmeldung innerhalb der Abmeldefrist unbedingt erforderlich. Außerhalb dieser Frist ist die Abmeldung nur mit Zustimmung und durch den LV Leiter möglich.
Mi 16.10.2013, 13:00-15:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Do17.10.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Fr 18.10.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Mo 02.12.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Di 03.12.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 562 (UZA2)
Mi 04.12.2013, 09:00-13:00, Ort: SE 509 (UZA2)Lehrveranstaltung für Masterstudium; Voraussetzung- Zulassung zum MasterstudiumIm Falle einer Verhinderung an der Teilnahme ist eine Abmeldung innerhalb der Abmeldefrist unbedingt erforderlich. Außerhalb dieser Frist ist die Abmeldung nur mit Zustimmung und durch den LV Leiter möglich.
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Mo 16.09.2013 09:00 to Th 26.09.2013 12:00
- Deregistration possible until Th 26.09.2013 12:00
Details
max. 30 participants
Language: German
Lecturers
Classes
Currently no class schedule is known.
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
assignment (written) 0%: Planning a nutrition intervention that requires behaviour modification
Minimum requirements and assessment criteria
Describe the influence of health risk behaviour on morbidity and mortality.
Define relevant health terms such as health behaviour, habits, lifestyle.
Describe the basic principles of health behaviour theories and their importance in public health nutrition.
Consider determinants of health and dietary behaviour when planning interventions for health behaviour modification.
Assess different methods for the measurement of health and eating behaviours and determinants of health.
Discuss effective strategies for health behaviour modification, taking into account current research findings.
Define relevant health terms such as health behaviour, habits, lifestyle.
Describe the basic principles of health behaviour theories and their importance in public health nutrition.
Consider determinants of health and dietary behaviour when planning interventions for health behaviour modification.
Assess different methods for the measurement of health and eating behaviours and determinants of health.
Discuss effective strategies for health behaviour modification, taking into account current research findings.
Examination topics
Lecture
Seminar
Interactive teaching
Discussion
Group presentation, individual presentation
Seminar
Interactive teaching
Discussion
Group presentation, individual presentation
Reading list
Browning, Colette; Thomas, Shane A. (Hg.) (2005): Behavioural change. An evidence-based handbook for social and public health. Edinburgh: Elsevier Churchill Livingstone.
Egger, Matthias (2012): Public Health. Sozial- und Präventivmedizin kompakt. Berlin: De Gruyter
Hoffmann, Stefan (Hg.) (2010): Gesundheitsmarketing. Gesundheitspsychologie und Prävention. Bern: Huber.
Hughes, Roger; Margetts, Barrie M. (2011): Practical public health nutrition. Chichester, U.K: Wiley-Blackwell.
Kerr, Jacqueline (2007): ABC der Verhaltensänderung. Der Leitfaden für erfolgreiche Prävention und Gesundheitsförderung. München: Elsevier, Urban & Fischer.
Lengerke, Thomas von (2007): Public Health-Psychologie. Individuum und Bevölkerung zwischen Verhältnissen und Verhalten. Weinheim: Juventa
Schwarzer, Ralf (2004): Psychologie des Gesundheitsverhaltens. Einführung in die Gesundheitspsychologie. 3. Aufl. Göttingen: Hogrefe.
Egger, Matthias (2012): Public Health. Sozial- und Präventivmedizin kompakt. Berlin: De Gruyter
Hoffmann, Stefan (Hg.) (2010): Gesundheitsmarketing. Gesundheitspsychologie und Prävention. Bern: Huber.
Hughes, Roger; Margetts, Barrie M. (2011): Practical public health nutrition. Chichester, U.K: Wiley-Blackwell.
Kerr, Jacqueline (2007): ABC der Verhaltensänderung. Der Leitfaden für erfolgreiche Prävention und Gesundheitsförderung. München: Elsevier, Urban & Fischer.
Lengerke, Thomas von (2007): Public Health-Psychologie. Individuum und Bevölkerung zwischen Verhältnissen und Verhalten. Weinheim: Juventa
Schwarzer, Ralf (2004): Psychologie des Gesundheitsverhaltens. Einführung in die Gesundheitspsychologie. 3. Aufl. Göttingen: Hogrefe.
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Last modified: Mo 07.09.2020 15:44
Grundlagen / Begriffsdefinitionen (Gesundheit, Gesundheitsverhalten, Gesundheitsriskante und gesundheitsfördernde Verhaltensweisen, Gewohnheiten, Lebensstil)
Theorien des Gesundheitsverhalten
Determinanten der Gesundheit
Determinanten des Ernährungsverhalten und der Lebensmittelauswahl
Messung gesundheitsrelevanter Verhaltensweisen und deren Determinanten
Zusammenhänge zwischen gesundheitsrelevanten Verhaltensweisen
Erfolgreiche Strategien zur Lebensstilmodifikation