330012 VO Nutrition and Immunology (2014S)
Food allergies
Labels
Lehrveranstaltung für Masterstudium
(Voraussetzung: Zulassung zum Masterstudium )LEHRVERANSTALTUNGS-TERMINE
FR 21.03.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
MO 24.03.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
FR 28.03.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
MO 31.03.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
FR 04.04.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
MO 07.04.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
FR 11.04.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
(Voraussetzung: Zulassung zum Masterstudium )LEHRVERANSTALTUNGS-TERMINE
FR 21.03.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
MO 24.03.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
FR 28.03.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
MO 31.03.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
FR 04.04.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
MO 07.04.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
FR 11.04.2014 08.30-12.00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
Details
max. 40 participants
Language: German
Examination dates
- Monday 05.05.2014 09:00 - 10:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 26.05.2014 13:00 - 14:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 06.06.2014 09:00 - 10:30 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Lecturers
Classes
Currently no class schedule is known.
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
Final written exam, 2h (combination of multiple choice, single choice, open questions)
Minimum requirements and assessment criteria
Students will understand the basics in immunology, the structure of the immune system, the functions of its components as well as the methods of communication within the immunological network. In addition, they will apprehend the interactions between nutrition and the immune system either with regard to single nutrient or to the nutrient matrix. This will include immunopathological phenomena such as infections, chronic inflammatory processes, and allergies. They will be able to differentiate between reasonable and unsound product descriptions.
Examination topics
Lectures on the topics listed above, power point presentations, disscussion of pertinent literature
Reading list
Powerpoint-Präsentationen der Vorlesungen werden über Lernplattform zur Verfügung gestellt
Artikel/Übersichtsartikel zu aktuellen Themen im Bereich Ernährung und Immunologie nach Ankündigung
Power point presentations will be available via LMS
Journal articles and reviews on current topics of nutrition and immunology after prior announcement
Lehrbücher/Textbooks
Murphy, K.M.: Janeway´s Immunobiology, Taylor & Francis, Abingdon, 8. Auflage, 2011, ISBN-No. 0815342438
Schütt, C., Broeker, B.: Grundwissen Immunologie, Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg, 3. Auflage, 2011, ISBN-No. 3827426464
Jäger, L., Wüthrich, B., Ballmer-Werber, B., Vieths, S.: Nahrungsmittelallergien und intoleranzen: Immunologie Diagnostik Therapie Prophylaxe, Verlag Urban & Fischer (Elsevier), München, 3. Auflage, 2008, ISBN-No. 3437213628
Artikel/Übersichtsartikel zu aktuellen Themen im Bereich Ernährung und Immunologie nach Ankündigung
Power point presentations will be available via LMS
Journal articles and reviews on current topics of nutrition and immunology after prior announcement
Lehrbücher/Textbooks
Murphy, K.M.: Janeway´s Immunobiology, Taylor & Francis, Abingdon, 8. Auflage, 2011, ISBN-No. 0815342438
Schütt, C., Broeker, B.: Grundwissen Immunologie, Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg, 3. Auflage, 2011, ISBN-No. 3827426464
Jäger, L., Wüthrich, B., Ballmer-Werber, B., Vieths, S.: Nahrungsmittelallergien und intoleranzen: Immunologie Diagnostik Therapie Prophylaxe, Verlag Urban & Fischer (Elsevier), München, 3. Auflage, 2008, ISBN-No. 3437213628
Association in the course directory
Last modified: Sa 02.04.2022 00:27
Food substances with modulating effects on the immune system and inflammatory events
Pathogenesis of food allergies, intolerances, and hypersensitivities
Prevention and therapy of food allergies (hypoallergenic food, prebiotics, probiotics, synbiotics)