330012 VO Nutrition and Immunology (2015S)
Food allergies
Labels
Lehrveranstaltung für Masterstudium
(Voraussetzung: Zulassung zum Masterstudium )
(Voraussetzung: Zulassung zum Masterstudium )
Details
max. 40 participants
Language: German
Examination dates
- Monday 13.04.2015
- Wednesday 13.05.2015 09:00 - 10:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 12.06.2015 09:00 - 10:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 25.09.2015 14:00 - 15:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
Lecturers
Classes
Termine der LEHRVERANSTALTUNG:
MO 2.3.2015 8:30 bis 10 Uhr SE Raum 562; UZAIIMI 4.3.2015 8:30 bis 10 Uhr SE Raum 562, UZAIIFR 6.3.2015 8:30 bis 10 Uhr SE Raum 562, UZAIIMO 9.3.2015 8:30 bis 10 Uhr SE Raum 562, UZAIIMI 11.3.2015 8:30 bis 10 Uhr SE Raum 562, UZAIIFR 13.3.2015 8:30 bis 10 Uhr SE Raum 562, UZAIIMO 16.3.2015 8:30 bis 10 Uhr SE Raum 562, UZAIIMI 18.3.2015 8:30 bis 10 Uhr SE Raum 562, UZAIIFR 20.3.2015 8:30 bis 10 Uhr SE Raum 562, UZAIIMO 23.3.2015 8:30 bis 10 Uhr SE Raum 562, UZAIIMI 25.3.2015 8:30 bis 11:30 Uhr SE Raum 562, UZAIIFR 27.3.2015 8:30 bis 11:30 Uhr SE Raum 562, UZAIIInformation
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
Final written exam, 90 min (multiple choice, minimun requirement: 60%)
Minimum requirements and assessment criteria
Students will understand the basics in immunology, the structure of the immune system, the functions of its components as well as the methods of communication within the immunological network. In addition, they will apprehend the interactions between nutrition and the immune system either with regard to single nutrient or to the nutrient matrix. This will include immunopathological phenomena such as infections, chronic inflammatory processes, and allergies. They will be able to differentiate between reasonable and unsound product descriptions.
Examination topics
Lectures on the topics listed above, power point presentations, disscussion of pertinent literature
Reading list
Power point presentations will be available via LMS
Journal articles and reviews on current topics of nutrition and immunology after prior announcement
Textbooks
Murphy, K.M.: Janeway´s Immunobiology, Taylor & Francis, Abingdon, 8. Auflage, 2011, ISBN-No. 0815342438
Schütt, C., Broeker, B.: Grundwissen Immunologie, Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg, 3. Auflage, 2011, ISBN-No. 3827426464
Jäger, L., Wüthrich, B., Ballmer-Werber, B., Vieths, S.: Nahrungsmittelallergien und intoleranzen: Immunologie Diagnostik Therapie Prophylaxe, Verlag Urban & Fischer (Elsevier), München, 3. Auflage, 2008, ISBN-No. 3437213628
Journal articles and reviews on current topics of nutrition and immunology after prior announcement
Textbooks
Murphy, K.M.: Janeway´s Immunobiology, Taylor & Francis, Abingdon, 8. Auflage, 2011, ISBN-No. 0815342438
Schütt, C., Broeker, B.: Grundwissen Immunologie, Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg, 3. Auflage, 2011, ISBN-No. 3827426464
Jäger, L., Wüthrich, B., Ballmer-Werber, B., Vieths, S.: Nahrungsmittelallergien und intoleranzen: Immunologie Diagnostik Therapie Prophylaxe, Verlag Urban & Fischer (Elsevier), München, 3. Auflage, 2008, ISBN-No. 3437213628
Association in the course directory
Last modified: We 25.01.2023 00:29
Food substances with modulating effects on the immune system and inflammatory events
Pathogenesis of food allergies, intolerances, and hypersensitivities
Prevention and therapy of food allergies (hypoallergenic food, prebiotics, probiotics, synbiotics)