330015 UE Chemical Lab Course for Nutritional Scientists (2006W)
Chemical Laboratory Course for Nutritional Scientists
Continuous assessment of course work
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5 Parallelkurse: Mo - Fr, 9:00 - 18:00
Anmeldung im Arbeitssaal 2 (Karl-Kratzl-Saal), Halbstock, Inst. f. org. Chemie, Währingerstraße 38 von Fr. 22.9.06 10:00 bis Fr. 29.9.06 16:00 Uhr;
Vorbesprechung für alle Kurse: 4.10.06 14:00 - 16:00, im gr. HS I
Die Kurse beginnen: Do, 5.10.; Fr, 6.10.; Mo, 9.10.; Di, 10.10.; Mi, 11.10.; Platzübernahme um 8:30, Kursbeginn um 9:00. Nach Kursbeginn ist ein weiterer Eintritt nicht mehr möglich.Teil des Modul_2 im Bakkalaureat Ernährungswissenschaften
Anmeldung im Arbeitssaal 2 (Karl-Kratzl-Saal), Halbstock, Inst. f. org. Chemie, Währingerstraße 38 von Fr. 22.9.06 10:00 bis Fr. 29.9.06 16:00 Uhr;
Vorbesprechung für alle Kurse: 4.10.06 14:00 - 16:00, im gr. HS I
Die Kurse beginnen: Do, 5.10.; Fr, 6.10.; Mo, 9.10.; Di, 10.10.; Mi, 11.10.; Platzübernahme um 8:30, Kursbeginn um 9:00. Nach Kursbeginn ist ein weiterer Eintritt nicht mehr möglich.Teil des Modul_2 im Bakkalaureat Ernährungswissenschaften
Details
Language: German
Lecturers
- Friedrich Vierhapper
- Michaela Braitsch
- Lothar Brecker
- Valentin Enev
- Walter Franek
- Friedrich Hammerschmidt
- Otmar Hofer
- Daniel Krois
- Hanspeter Kählig
- Marion Kögl
- Harald Lehner
- Eberhard Lorbeer
- Jean-Luc Mieusset
- Horst Neudeck
- Wolfgang Reischl
- Wolfgang Robien
- Walther Schmid
- Peter Siengalewicz
- Walter Weissensteiner
Classes
Currently no class schedule is known.
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
Minimum requirements and assessment criteria
Examination topics
Reading list
Association in the course directory
Last modified: Fr 31.08.2018 08:57
Introduction to the lab bench equipment. Law of mass action. Acids and bases. Volumetric determinations. Buffer systems. Red-Ox reactions. Gas volumetry. Ion selective electrodes. Qualitative organic analysis: hetero elements, functional grops, preparation of derivatives, determination of boiling points, refractory indices and melting points.
Spectroscopy : 1. Infrared spectroscopy; 2. Nuclear magnetic resonance spectroscopy.
Preparative organic chemistry: Synthesis of nitromethane. Chromatography: 1. Gas chromatography Distillation.
Chemistry of natural products: Carbohydrates. Amino acids, peptides and proteins.
Chromatography: 2. Thin layer chromatography. 3. Ion exchange. Chemistry of natural products: Isolation of leaf pigments.
Chromatography: 4. Column chromatography.
Spectroscopy : 3. Ultraviolet and visible light spectroscopy; 4. Mass spectroscopy.
Chemistry of natural products: Isolation of fats and of flavoring components from nutmeg.