330020 VO Irradiation: basics (chemical and biological) - food preservation (2020S)
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Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
Details
Language: German
Examination dates
- Monday 06.07.2020 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Tuesday 22.09.2020 13:15 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
- Tuesday 17.11.2020 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Wednesday 16.12.2020 13:15 - 14:45 UZA2 Hörsaal 6 (Raum 2Z227) 2.OG
Lecturers
Classes (iCal) - next class is marked with N
Nachdem aufgrund der aktuellen Situation bis voraussichtlich einschließlich Freitag, 03.04.2020, keine Lehrveranstaltungen mit physischer Präsenz abgehalten werden können, werden wir Unterlagen online zur Verfügung stellen. Nutzen Sie bitte dieses Material zur selbstständigen Erarbeitung der prüfungsrelevanten Vorlesungsinhalte (siehe Moodle-Link VVZ: Termine, Inhalte, Methoden, Ziele, Leistungskontrolle).
Nach Aufhebung der Schließung des Präsenzlehrbetriebes werden wir versuchen, allfällig aufgetretene Fragen zu den auf Moodle zur Verfügung gestellten Unterlagen im Rahmen einer Präsenzeinheit zu diskutieren.
- Thursday 05.03. 11:30 - 13:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Wednesday 11.03. 11:30 - 13:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 19.03. 11:30 - 13:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 26.03. 11:30 - 13:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 02.04. 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
- Thursday 23.04. 11:30 - 13:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 30.04. 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
- Thursday 07.05. 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
- Thursday 14.05. 11:30 - 13:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 28.05. 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
- Thursday 04.06. 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
- Wednesday 10.06. 11:30 - 13:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 18.06. 11:30 - 13:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 25.06. 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
Information
Aims, contents and method of the course
Radiation interaction (physical, chemical and biological basics), use of radiation for food preservation (basics, history, radiation equipment, legal regulations, methods for detection)Imparting of basic knowledge in radiation chemistry and radiation biology with special consideration of legal regulations, methods and application in food preservation
Assessment and permitted materials
Written examination, listing of questions
Minimum requirements and assessment criteria
To stand the written examination at least 50% of the total score hast to be achieved.
Examination topics
Lecture, Power Point Presentation
Reading list
Skriptum(A. Henglein, W. Schnabel, J. Wendenburg, Einführung in die Strahlenchemie, Verlag Chemie 1969; J.W.T. Spinks, R. J. Woods, An Introduction to Radiation Chemistry, John Wiley & Sons, 1990; M. Satin, Food Irradiation, Technomic Publishing 1996; Analytical detection methods for irradiated foods, IAEA-TECDOC-587; C.H. McMurray, E.M. Stewart, R. Gray, J. Pearce, Detection Methods for Irradiated Foods, Current Status, The Royal Society of Chemistry 1996; R. Heiss, K. Eichner, Haltbarmachen von Lebensmitteln, Springer Verlag; R.B.Miller, Electronic Irradiation of Foods – An Introduktion to the Technology, Springer Verlag 2005; J.Kiefer (ed.) Life Science and Radiation, Springer Verlag 2004; Kaindl&Grant, Strahlenchemie – Grundlagen, Technik und Anwendung, Dr.Alfred Hüthig Verlag Heidelberg; Woods & Pikaev, Applied Radiation Chemistry - Radiation Processing, Wiley & Sons; v.Sontag, Free Radical Induced DNA Damage and Its Repair, Springer Verlag 2006; Bruno Kunz, Lexikon der Lebensmitteltechnologie, Springer Verlag 1993)
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Last modified: Sa 02.04.2022 00:27