Universität Wien

330026 UE Botanic exercises (2009S)

Continuous assessment of course work

Summary

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
Registration information is available for each group.

Groups

Group 1

Vorbesprechung : Do 19.3.09 10.00 - 11.00 HS 6 (bitte unbedingt kommen!)
Übung erstmals am 20.03.09 10.00-13.00
weitere Termine: 27.03.,24.04., 08.05., 15.05., 22.05 und 29.05. 09
Übungsraum 7 Biozentrum
Prüfungstermine: online Anmeldesystem

max. 25 participants
Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Thursday 19.03. 10:00 - 11:00 UZA2 Hörsaal 6 (Raum 2Z227) 2.OG

Aims, contents and method of the course

Basics in microscopy; practical analysis of usful funghi, analysis of corm, roots, bulbs etc., microscopic and chemical analysis of carbohydrates, protein and fat as well as of essential oil and honey, anatomy of vegetable, spices, flowers, fruits and cereals.

Assessment and permitted materials

3 tests

Group 2

Vorbesprechung : Do 19.3.09 10.00 - 11.00 HS 6 (bitte unbedingt kommen!)
Übung erstmals am 20.03.09 14.30-17.30
weitere Termine: 27.03., 24.04., 08.05., 15.05., 22.05. und 29.05. 09
Übungsraum 7 Biozentrum
Prüfungstermine: online Anmeldesystem

max. 25 participants
Language: German

Lecturers

Classes

Currently no class schedule is known.

Aims, contents and method of the course

Grundlagen des Mikroskopierens; praktische makroskopische und mikroskopische Analysen wichtiger Pilzgattungen; Spross- und Wurzelmetamorphosen; mikroskopische Analyse und chemischer Nachweis von Stärke, Eiweiß, Fett und ätherischem Öl; Anatomie von Gemüse- und Gewürzpflanzen; Blüten, Blütenstände und Honigpollen; Fruchtmorphologie- und -anatomie von Cerealien, Pseudocerealien, Obst und Gemüse; Samenmorphologie- und -anatomie der Leguminosen (Fabaceae).

Assessment and permitted materials

3 Zwischenprüfungen :
1. Zwischenprüfung : 20 Punkte; 2. Zwischenprüfung: 20 Punkte;
3. Zwischenprüfung : 40 Punkte.
Endsumme : 80 Punkte
Notenschlüssel : 0-40 = 5, 41-50 = 4, 51-60 = 3, 61-70 = 2, 71-80 = 1

Information

Minimum requirements and assessment criteria

Examination topics

Reading list

Nultsch, W. 2001. Allgemeine Botanik. 11. Auflage.- Stuttgart: Thieme.
Franke, W. 2007. Nutzpflanzenkunde. 7. Auflage.- Stuttgart, New York : Thieme.

Association in the course directory

Last modified: Sa 02.04.2022 00:27