330031 UE Practice of Human Nutrition I (2020W)
Continuous assessment of course work
Labels
Summary
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Mo 14.09.2020 08:00 to Su 27.09.2020 16:00
- Deregistration possible until Su 27.09.2020 16:00
Registration information is available for each group.
Groups
Group 1
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
max. 16 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Karl-Heinz Wagner
- Bernhard Franzke
- Andras Gregor
- Verena Hasenegger
- Sonja Kanzler
- Heidemarie Peherstorfer
- Petra Rust
- Nazlisadat Seyed Khoei
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
Update 09/15/20: Due to the current Corona regulations, the anthropometry part of the exercises will be held in digital form.
Dates and further information: : https://nutrition.univie.ac.at/HumanIWS/- Monday 05.10. 11:30 - 16:30 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG (Kickoff Class)
- Monday 12.10. 09:00 - 10:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 12.10. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Monday 19.10. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Tuesday 27.10. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Tuesday 03.11. 09:00 - 18:00 Seminarraum 2F546 Ernährungswissenschaften UZA II
-
Friday
13.11.
13:15 - 14:45
UZA2 Hörsaal 6 (Raum 2Z227) 2.OG
UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG - Monday 16.11. 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Minimum requirements and assessment criteria
• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
≥ 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
≥ 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
Group 2
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
max. 16 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Karl-Heinz Wagner
- Bernhard Franzke
- Andras Gregor
- Verena Hasenegger
- Sonja Kanzler
- Heidemarie Peherstorfer
- Petra Rust
- Nazlisadat Seyed Khoei
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
Update 09/15/20: Due to the current Corona regulations, the anthropometry part of the exercises will be held in digital form.
Dates and further information: : https://nutrition.univie.ac.at/HumanIWS/- Monday 05.10. 11:30 - 16:30 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG (Kickoff Class)
- Tuesday 13.10. 09:00 - 10:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Tuesday 13.10. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Tuesday 20.10. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Wednesday 28.10. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Wednesday 04.11. 09:00 - 18:00 Seminarraum 2F546 Ernährungswissenschaften UZA II
-
Friday
13.11.
13:15 - 14:45
UZA2 Hörsaal 6 (Raum 2Z227) 2.OG
UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG - Monday 16.11. 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Minimum requirements and assessment criteria
• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
Group 3
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
max. 16 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Karl-Heinz Wagner
- Bernhard Franzke
- Andras Gregor
- Verena Hasenegger
- Sonja Kanzler
- Heidemarie Peherstorfer
- Petra Rust
- Nazlisadat Seyed Khoei
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
Update 09/15/20: Due to the current Corona regulations, the anthropometry part of the exercises will be held in digital form.
Dates and further information: : https://nutrition.univie.ac.at/HumanIWS/- Monday 05.10. 11:30 - 16:30 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG (Kickoff Class)
- Wednesday 14.10. 09:00 - 10:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Wednesday 14.10. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Wednesday 21.10. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Thursday 29.10. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Monday 09.11. 09:00 - 18:00 Seminarraum 2F546 Ernährungswissenschaften UZA II
-
Friday
13.11.
13:15 - 14:45
UZA2 Hörsaal 6 (Raum 2Z227) 2.OG
UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG - Monday 16.11. 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Minimum requirements and assessment criteria
• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
Group 4
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
max. 16 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Karl-Heinz Wagner
- Bernhard Franzke
- Andras Gregor
- Verena Hasenegger
- Sonja Kanzler
- Heidemarie Peherstorfer
- Petra Rust
- Nazlisadat Seyed Khoei
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
Update 09/15/20: Due to the current Corona regulations, the anthropometry part of the exercises will be held in digital form.
Dates and further information: : https://nutrition.univie.ac.at/HumanIWS/- Monday 05.10. 11:30 - 16:30 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG (Kickoff Class)
- Friday 16.10. 09:00 - 10:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 16.10. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Friday 23.10. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Friday 30.10. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Tuesday 10.11. 09:00 - 18:00 Seminarraum 2F546 Ernährungswissenschaften UZA II
-
Friday
13.11.
13:15 - 14:45
UZA2 Hörsaal 6 (Raum 2Z227) 2.OG
UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG - Monday 16.11. 11:30 - 13:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Minimum requirements and assessment criteria
• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
Information
Aims, contents and method of the course
The course amends the theoretical background of the students regarding the metabolism of carbohydrates, fats and proteins with laborchemical analyses and anthropometical measurements in order to determine the body composition and the analysis of unknown samples.
Assessment and permitted materials
The grading consists of work performed in the laboratory, the anthropometric part and the final examination (multiple choice, open-end questions, chemical arithmetic), as well as obligatory e-learning sections ("Lernpfade").
Examination topics
Laborchemical analytics as well as quantitative analytics by means of photometry,
anthropometric measurements and “Lernpfade”.
anthropometric measurements and “Lernpfade”.
Reading list
siehe E-Learning Plattform
Association in the course directory
Last modified: Sa 02.04.2022 00:27