Universität Wien

330036 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2023S)

Basics of special dietetics (3ECTS/2SWS)

Continuous assessment of course work
MIXED

Übung für Studierende im Diplomstudium Lehramt UF HÖK und Masterstudium Lehramt UF HE
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik (inhaltliche Voraussetzung für die Teilnahme), sowie Biochemie, Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.

Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

max. 25 participants
Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

  • Friday 03.03. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
    (Kickoff Class)
  • Wednesday 08.03. 10:00 - 12:00 Digital
  • Tuesday 21.03. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
  • Tuesday 28.03. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
  • Friday 31.03. 10:00 - 12:00 Digital
  • Tuesday 25.04. 10:00 - 12:00 Digital
  • Wednesday 03.05. 13:15 - 16:30 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
  • Wednesday 17.05. 10:00 - 12:00 Digital
  • Wednesday 31.05. 10:00 - 12:00 Digital
  • Friday 09.06. 14:15 - 18:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
  • Friday 16.06. 14:15 - 18:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
  • Friday 23.06. 14:15 - 18:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
  • Monday 26.06. 11:30 - 14:15 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG

Information

Aims, contents and method of the course

Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.

Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of diets

Methods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.

Assessment and permitted materials

active participation and discussion, oral presentation, learning paths , practical work on dietetc topics and plans

Minimum requirements and assessment criteria

- group work (3-d-record, presentation): 48%
- active participation and disussions: 12%
- 1-day dietary plan: 5%
- home work (1-d-weighing protocol): 15%
- learning paths: 20%

Grades
91,0 <= P <= 100 Sehr Gut (1)
81 <= P < 91 Gut (2)
71 <= P < 81 Befriedigend (3)
60,0 <= P < 71 Genügend (4)
0 <= P < 60 Nicht Genügend (5)

Examination topics

- group work (3-d-record, presentation): 48%
- active participation and disussions: 12%
- 1-day dietary plan: 5%
- home work (1-d-weighing protocol): 15%
- learning paths: 20%

Reading list

see moodle plattform

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Last modified: Th 11.05.2023 11:28