330038 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2019W)
Basics of special dietetics (5ECTS/4SWS)
Continuous assessment of course work
Labels
Summary
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Mo 16.09.2019 08:00 to Th 26.09.2019 12:00
- Deregistration possible until Th 26.09.2019 12:00
Registration information is available for each group.
Groups
Group 1
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 25 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Kristina Englert
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Wednesday 02.10. 12:30 - 15:45 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG (Kickoff Class)
- Tuesday 08.10. 13:30 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Tuesday 15.10. 13:30 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Friday 15.11. 09:00 - 11:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 10.01. 09:00 - 13:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 16.01. 09:00 - 13:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 17.01. 09:00 - 13:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Group 2
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 25 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Kristina Englert
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Wednesday 02.10. 12:30 - 15:45 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Tuesday 08.10. 16:30 - 19:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Tuesday 15.10. 16:30 - 19:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Friday 15.11. 11:15 - 13:15 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 10.01. 14:00 - 18:00 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
- Thursday 16.01. 14:00 - 18:00 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
- Friday 17.01. 09:00 - 13:00 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
Group 3
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 25 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Kristina Englert
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Wednesday 02.10. 12:30 - 15:45 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Wednesday 09.10. 13:30 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Wednesday 16.10. 13:30 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Friday 15.11. 13:30 - 15:30 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 10.01. 14:00 - 18:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 16.01. 14:00 - 18:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 17.01. 14:00 - 18:00 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications
Minimum requirements and assessment criteria
- group work (7-d-record, handout, presentation): 50%
- active participation and discussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning pathways: 15%
- paperwork (presentation of a scientific paper): 5%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
- active participation and discussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning pathways: 15%
- paperwork (presentation of a scientific paper): 5%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
Examination topics
Slides and supporting documents are accessible on moodle.- group work (7-d-record, handout, prensentation): 50%
- active participation and disussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning paths: 15%
- paperwork (presentation of a scientific paper): 5%
- active participation and disussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning paths: 15%
- paperwork (presentation of a scientific paper): 5%
Reading list
see moodle
Association in the course directory
Last modified: Sa 02.04.2022 00:27
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures.
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, development of recommendations for action, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.