330038 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2020S)
Basics of special dietetics (5ECTS/4SWS)
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Summary
Registration/Deregistration
- Registration is open from Mo 17.02.2020 08:00 to Th 27.02.2020 12:00
- Deregistration possible until Th 27.02.2020 12:00
Groups
Group 1
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Lecturers
- Petra Rust
- Kristina Englert
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
*** CORONA-UPDATE *** (04.04.):
Nachdem die Software "Nuts" nun allen Studierenden im Home-office zur Verfügung steht, wünschen wir gutes Gelingen bei den Vorbereitungen für Juni. Der Q&A Termin wird am Freitag, den 24.04.2020 online abgehalten: Kurs1+2: 09:30-12:30; Kurs 3+4: 14:00-17:00
- Wednesday 04.03. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
- Monday 09.03. 13:30 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Monday 16.03. 13:30 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Friday 24.04. 09:00 - 11:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Group 2
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Lecturers
- Petra Rust
- Kristina Englert
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
*** CORONA-UPDATE *** (04.04.):
Nachdem die Software "Nuts" nun allen Studierenden im Home-office zur Verfügung steht, wünschen wir gutes Gelingen bei den Vorbereitungen für Juni. Der Q&A Termin wird am Freitag, den 24.04.2020 online abgehalten: Kurs1+2: 09:30-12:30; Kurs 3+4: 14:00-17:00
- Wednesday 04.03. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
- Monday 09.03. 16:30 - 19:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Monday 16.03. 16:30 - 19:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Friday 24.04. 11:15 - 13:15 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 04.06. 14:00 - 18:00 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
- Friday 05.06. 14:00 - 18:00 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
- Wednesday 10.06. 14:00 - 18:00 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
Group 3
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Lecturers
- Petra Rust
- Kristina Englert
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
*** CORONA-UPDATE *** (04.04.):
Nachdem die Software "Nuts" nun allen Studierenden im Home-office zur Verfügung steht, wünschen wir gutes Gelingen bei den Vorbereitungen für Juni. Der Q&A Termin wird am Freitag, den 24.04.2020 online abgehalten: Kurs1+2: 09:30-12:30; Kurs 3+4: 14:00-17:00
- Wednesday 04.03. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
- Tuesday 10.03. 13:30 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Tuesday 17.03. 15:00 - 18:00 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Friday 24.04. 13:45 - 15:45 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 04.06. 09:00 - 13:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 05.06. 09:00 - 13:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Wednesday 10.06. 09:00 - 13:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Group 4
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Lecturers
- Petra Rust
- Kristina Englert
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
MI 04.03.2020 11.30-14.45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG (Bestätigt)
DI 10.03.2020 16.30-19.30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II (Bestätigt)
DI 17.03.2020 18.00-21.00 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II (Bestätigt)
FR 24.04.2020 16.00-18.00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
DO 04.06.2020 14.00-18.00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
FR 05.06.2020 14.00-18.00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
MI 10.06.2020 14.00-18.00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II (Bestätigt)
- Wednesday 04.03. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
- Tuesday 10.03. 16:30 - 19:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Tuesday 17.03. 18:00 - 21:00 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Friday 24.04. 16:00 - 18:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Thursday 04.06. 14:00 - 18:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 05.06. 14:00 - 18:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Wednesday 10.06. 14:00 - 18:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
Minimum requirements and assessment criteria
- active participation and discussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning pathways: 15%
- paperwork (presentation of a scientific paper): 5%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
Examination topics
- active participation and disussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning paths: 15%
- paperwork (presentation of a scientific paper): 5%
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures.
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, development of recommendations for action, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.