330038 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2021S)
Basics of special dietetics (5ECTS/4SWS)
Continuous assessment of course work
Labels
MIXED
Summary
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from We 10.02.2021 08:00 to Th 25.02.2021 12:00
- Deregistration possible until Mo 01.03.2021 12:00
Registration information is available for each group.
Groups
Group 1
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 18 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Johannes Cortolezis
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Dominik Schorn
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Tuesday 02.03. 15:30 - 19:00 Digital (Kickoff Class)
- Monday 08.03. 10:00 - 13:00 Digital
- Monday 15.03. 10:00 - 13:00 Digital
- Monday 19.04. 09:00 - 12:00 Digital
- Friday 11.06. 09:45 - 14:00 Digital
- Friday 18.06. 09:45 - 14:00 Digital
- Saturday 19.06. 09:45 - 14:00 Digital
Group 2
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 18 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Johannes Cortolezis
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Dominik Schorn
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Tuesday 02.03. 15:30 - 19:00 Digital (Kickoff Class)
- Tuesday 09.03. 10:00 - 13:00 Digital
- Tuesday 16.03. 10:00 - 13:00 Digital
- Monday 19.04. 09:00 - 12:00 Digital
- Friday 11.06. 14:15 - 18:15 Digital
- Friday 18.06. 14:15 - 18:15 Digital
- Saturday 19.06. 14:15 - 18:15 Digital
Group 3
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 18 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Johannes Cortolezis
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Dominik Schorn
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Tuesday 02.03. 15:30 - 19:00 Digital (Kickoff Class)
- Wednesday 10.03. 10:00 - 13:00 Digital
- Wednesday 17.03. 10:00 - 13:00 Digital
- Monday 19.04. 14:00 - 17:00 Digital
- Saturday 12.06. 09:45 - 14:00 Digital
- Friday 18.06. 09:45 - 14:00 Digital
- Saturday 19.06. 09:45 - 14:00 Digital
Group 4
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 18 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Johannes Cortolezis
- Katharina Klausburg
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Dominik Schorn
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Tuesday 02.03. 15:30 - 19:00 Digital (Kickoff Class)
- Thursday 11.03. 10:00 - 13:00 Digital
- Thursday 18.03. 10:00 - 13:00 Digital
- Monday 19.04. 14:00 - 17:00 Digital
- Saturday 12.06. 14:15 - 18:15 Digital
- Friday 18.06. 14:15 - 18:15 Digital
- Saturday 19.06. 14:15 - 18:15 Digital
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications
Minimum requirements and assessment criteria
- group work (7-d-record, handout, presentation): 50%
- active participation and discussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning pathways: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
- active participation and discussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning pathways: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
Examination topics
Slides and supporting documents are accessible on moodle.- group work (7-d-record, handout, prensentation): 50%
- active participation and disussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning paths: 20%
- active participation and disussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning paths: 20%
Reading list
Moodle Plattform
Association in the course directory
Last modified: Fr 12.05.2023 00:24
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures.
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, development of recommendations for action, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.