330038 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2022W)
Basics of special dietetics (5ECTS/4SWS)
Continuous assessment of course work
Labels
MIXED
Summary
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from We 14.09.2022 09:00 to We 28.09.2022 12:00
- Deregistration possible until We 28.09.2022 12:00
Registration information is available for each group.
Groups
Group 1
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Thursday 06.10. 15:00 - 18:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG (Kickoff Class)
- Monday 10.10. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Monday 17.10. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Monday 24.10. 18:00 - 20:00 Digital
- Monday 14.11. 10:00 - 12:00 Digital
- Monday 14.11. 12:00 - 14:00 Digital
- Monday 21.11. 09:45 - 13:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 05.12. 10:00 - 12:00 Digital
- Friday 16.12. 10:00 - 12:00 Digital
- Monday 09.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 16.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 27.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 30.01. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
Aims, contents and method of the course
Aims:Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures.- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods- Become familiar with nutritional software- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)- Nutritional assessment of dietsMethods:Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, development of recommendations for action, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Group 2
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Thursday 06.10. 15:00 - 18:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG (Kickoff Class)
- Tuesday 11.10. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Tuesday 18.10. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Monday 24.10. 18:00 - 20:00 Digital
- Monday 14.11. 10:00 - 14:00 Digital
- Monday 21.11. 13:15 - 16:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 05.12. 10:00 - 12:00 Digital
- Friday 16.12. 10:00 - 12:00 Digital
- Wednesday 11.01. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Wednesday 18.01. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 27.01. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 30.01. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
Aims, contents and method of the course
Aims:Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures.- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods- Become familiar with nutritional software- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)- Nutritional assessment of dietsMethods:Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, development of recommendations for action, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Group 3
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Thursday 06.10. 15:00 - 18:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG (Kickoff Class)
- Tuesday 11.10. 09:00 - 12:15 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Tuesday 18.10. 09:00 - 12:15 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Monday 24.10. 18:00 - 20:00 Digital
- Monday 14.11. 10:00 - 14:00 Digital
- Monday 21.11. 16:45 - 20:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 05.12. 10:00 - 12:00 Digital
- Friday 16.12. 10:00 - 12:00 Digital
- Wednesday 11.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Wednesday 18.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Saturday 28.01. 09:00 - 13:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 30.01. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
Aims, contents and method of the course
Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures.
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, development of recommendations for action, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures.
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, development of recommendations for action, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Information
Assessment and permitted materials
active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications
Minimum requirements and assessment criteria
- group work (7-d-record, handout, presentation): 50%
- active participation and discussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning pathways: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
- active participation and discussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning pathways: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
Examination topics
Slides and supporting documents are accessible on moodle.- group work (7-d-record, handout, prensentation): 50%
- active participation and disussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning paths: 20%
- active participation and disussions: 10%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (24h-recall): 15%
- learning paths: 20%
Reading list
siehe e-learning Plattform Moodle
Association in the course directory
Last modified: Th 11.05.2023 11:28