330038 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2023S)
Basics of special dietetics (5ECTS/4SWS)
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Summary
Registration/Deregistration
- Registration is open from Mo 13.02.2023 16:00 to We 22.02.2023 08:00
- Deregistration possible until We 01.03.2023 08:00
Groups
Group 1
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Lecturers
Classes
Vorbesprechung:
FR 03.03.2023 11:30 bis 14:45 Uhr im HS 8, UZA IILV Termine:Mi 08.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALMO 20.03.2023 09:00 bis 12:15 Uhr im 2C502, UZA IIMO 27.03.2023 09:00 bis 12:15 Uhr im 2C502, UZA IIFR 31.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALDI 25.04.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALDI 02.05.2023 09:45 bis 13:00 Uhr im SE Raum 2D404, UZA IIMI 17.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALMI 31.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALMO 05.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr SE Raum 560, UZA IIMO 12.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA IIMO 19.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA IINachbesprechung:MO 26.06.2023 11:30 bis 14:15 Uhr im HS 8, UZA II
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
Minimum requirements and assessment criteria
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
Examination topics
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
Group 2
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Lecturers
Classes
VORBESPRECHUNG:
FR 03.03.2023 11:30 bis 14:45 Uhr im HS 8, UZA IILV Termine:Mi 08.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALMO 20.03.2023 13:15 bis 16:30 Uhr im SE Raum 2C502, UZA IIMO 27.03.2023 13:15 bis 16:30 Uhr im SE Raum 2C502, UZA IIFR 31.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALDI 25.04.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALDI 02.05.2023 13:15 bis 16:30 Uhr im SE Raum 2D404, UZA IIMI 17.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALMI 31.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALMO 05.06.2023 14:15 bis 18:15 Uhr SE Raum 560, UZA IIMO 12.06.2023 14:15 bis 18:15 Uhr im SE Raum 2E560, UZA IIMO 19.06.2023 14:15 bis 18:15 Uhr im SE Raum 2E560, UZA INachbesprechung:MO 26.06.2023 11:30 bis 14:15 Uhr im HS 8, UZA II
Aims, contents and method of the course
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Assessment and permitted materials
Minimum requirements and assessment criteria
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%Grades
91,0 <= P <= 100 Sehr Gut (1)
81 <= P < 91 Gut (2)
71 <= P < 81 Befriedigend (3)
60,0 <= P < 71 Genügend (4)
0 <= P < 60 Nicht Genügend (5)
Examination topics
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
Group 3
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Lecturers
Classes
Vorbesprechung:
FR 03.03.2023 11:30 bis 14:45 Uhr im HS 8, UZA IILV Termine:Mi 08.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALDI 21.03.2023 09:00 bis 12:15 Uhr im SE Raum 2C502, UZA IIDI 28.03.2023 09:00 bis 12:15 Uhr im SE Raum 2C502, UZA IIFR 31.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALDI 25.04.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALMI 03.05.2023 09:45 bis 13:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA IIMI 17.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALMI 31.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITALFR 09.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA IIFR 16.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA IIFR 23.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA IINachbesprechung:MO 26.06.2023 11:30 bis 14:15 Uhr im HS 8, UZA II
Aims, contents and method of the course
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Assessment and permitted materials
Minimum requirements and assessment criteria
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
Examination topics
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
Group 4
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Lecturers
Classes
Freitag 03.03. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG (Vorbesprechung)
Mittwoch 08.03. 10:00 - 12:00 Digital
Dienstag 21.03. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Dienstag 28.03. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Freitag 31.03. 10:00 - 12:00 Digital
Dienstag 25.04. 10:00 - 12:00 Digital
Mittwoch 03.05. 13:15 - 16:30 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Mittwoch 17.05. 10:00 - 12:00 Digital
Mittwoch 31.05. 10:00 - 12:00 Digital
Freitag 09.06. 14:15 - 18:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Freitag 16.06. 14:15 - 18:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Freitag 23.06. 14:15 - 18:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Montag 26.06. 11:30 - 14:15 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
Aims, contents and method of the course
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Assessment and permitted materials
Minimum requirements and assessment criteria
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%Grades
91,0 <= P <= 100 Sehr Gut (1)
81 <= P < 91 Gut (2)
71 <= P < 81 Befriedigend (3)
60,0 <= P < 71 Genügend (4)
0 <= P < 60 Nicht Genügend (5)
Examination topics
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.