Universität Wien

330038 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2023S)

Basics of special dietetics (5ECTS/4SWS)

Continuous assessment of course work

Summary

1 MIXED Rust , Moodle
2 MIXED Rust , Moodle
3 MIXED Rust , Moodle

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
Registration information is available for each group.

Groups

Group 1

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes

Vorbesprechung:

FR 03.03.2023 11:30 bis 14:45 Uhr im HS 8, UZA II

LV Termine:
Mi 08.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

MO 20.03.2023 09:00 bis 12:15 Uhr im 2C502, UZA II

MO 27.03.2023 09:00 bis 12:15 Uhr im 2C502, UZA II

FR 31.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

DI 25.04.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

DI 02.05.2023 09:45 bis 13:00 Uhr im SE Raum 2D404, UZA II

MI 17.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

MI 31.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

MO 05.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr SE Raum 560, UZA II

MO 12.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA II

MO 19.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA II

Nachbesprechung:

MO 26.06.2023 11:30 bis 14:15 Uhr im HS 8, UZA II

Aims, contents and method of the course

Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.

Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of diets

Methods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.

Assessment and permitted materials

active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications

Minimum requirements and assessment criteria

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)

Examination topics

Slides and supporting documents are accessible on moodle.

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Group 2

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes

VORBESPRECHUNG:

FR 03.03.2023 11:30 bis 14:45 Uhr im HS 8, UZA II

LV Termine:
Mi 08.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

MO 20.03.2023 13:15 bis 16:30 Uhr im SE Raum 2C502, UZA II

MO 27.03.2023 13:15 bis 16:30 Uhr im SE Raum 2C502, UZA II

FR 31.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

DI 25.04.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

DI 02.05.2023 13:15 bis 16:30 Uhr im SE Raum 2D404, UZA II

MI 17.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

MI 31.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

MO 05.06.2023 14:15 bis 18:15 Uhr SE Raum 560, UZA II

MO 12.06.2023 14:15 bis 18:15 Uhr im SE Raum 2E560, UZA II

MO 19.06.2023 14:15 bis 18:15 Uhr im SE Raum 2E560, UZA I

Nachbesprechung:

MO 26.06.2023 11:30 bis 14:15 Uhr im HS 8, UZA II

Aims, contents and method of the course

Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.

Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of diets

Methods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.

Assessment and permitted materials

active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications

Minimum requirements and assessment criteria

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Grades
91,0 <= P <= 100 Sehr Gut (1)
81 <= P < 91 Gut (2)
71 <= P < 81 Befriedigend (3)
60,0 <= P < 71 Genügend (4)
0 <= P < 60 Nicht Genügend (5)

Examination topics

Slides and supporting documents are accessible on moodle.

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Group 3

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes

Vorbesprechung:

FR 03.03.2023 11:30 bis 14:45 Uhr im HS 8, UZA II

LV Termine:
Mi 08.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

DI 21.03.2023 09:00 bis 12:15 Uhr im SE Raum 2C502, UZA II

DI 28.03.2023 09:00 bis 12:15 Uhr im SE Raum 2C502, UZA II

FR 31.03.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

DI 25.04.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

MI 03.05.2023 09:45 bis 13:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA II

MI 17.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

MI 31.05.2023 10:00 bis 12:00 Uhr DIGITAL

FR 09.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA II

FR 16.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA II

FR 23.06.2023 09:45 bis 14:00 Uhr im SE Raum 2E560, UZA II

Nachbesprechung:

MO 26.06.2023 11:30 bis 14:15 Uhr im HS 8, UZA II

Aims, contents and method of the course

Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.

Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of diets

Methods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.

Assessment and permitted materials

active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths, practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications

Minimum requirements and assessment criteria

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)

Examination topics

Slides and supporting documents are accessible on moodle.

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Group 4

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes

Freitag 03.03. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG (Vorbesprechung)
Mittwoch 08.03. 10:00 - 12:00 Digital
Dienstag 21.03. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Dienstag 28.03. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Freitag 31.03. 10:00 - 12:00 Digital
Dienstag 25.04. 10:00 - 12:00 Digital
Mittwoch 03.05. 13:15 - 16:30 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Mittwoch 17.05. 10:00 - 12:00 Digital
Mittwoch 31.05. 10:00 - 12:00 Digital
Freitag 09.06. 14:15 - 18:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Freitag 16.06. 14:15 - 18:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Freitag 23.06. 14:15 - 18:30 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Montag 26.06. 11:30 - 14:15 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG

Aims, contents and method of the course

Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.

Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of diets

Methods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.

Assessment and permitted materials

active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications

Minimum requirements and assessment criteria

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Grades
91,0 <= P <= 100 Sehr Gut (1)
81 <= P < 91 Gut (2)
71 <= P < 81 Befriedigend (3)
60,0 <= P < 71 Genügend (4)
0 <= P < 60 Nicht Genügend (5)

Examination topics

Slides and supporting documents are accessible on moodle.

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Information

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Last modified: We 22.02.2023 13:49