Universität Wien

330038 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2023W)

Basics of special dietetics (5ECTS/4SWS)

Continuous assessment of course work
MIXED

Summary

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
Registration information is available for each group.

Groups

Group 1

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Thursday 05.10. 15:00 - 18:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Monday 09.10. 10:00 - 12:00 Digital
Monday 16.10. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Monday 23.10. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Friday 27.10. 17:00 - 19:00 Digital
Monday 13.11. 10:00 - 12:00 Digital
Wednesday 22.11. 09:00 - 12:15 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Monday 04.12. 17:00 - 19:00 Digital
Tuesday 12.12. 10:00 - 12:00 Digital
Monday 15.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Friday 26.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Monday 29.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II

Group 2

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Thursday 05.10. 15:00 - 18:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Monday 09.10. 10:00 - 12:00 Digital
Monday 16.10. 09:00 - 12:15 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Monday 23.10. 09:00 - 12:15 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Friday 27.10. 17:00 - 19:00 Digital
Monday 13.11. 10:00 - 12:00 Digital
Wednesday 22.11. 13:15 - 16:30 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Monday 04.12. 17:00 - 19:00 Digital
Tuesday 12.12. 10:00 - 12:00 Digital
Wednesday 17.01. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Friday 26.01. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Monday 29.01. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II

Group 3

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Thursday 05.10. 15:00 - 18:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Monday 09.10. 10:00 - 12:00 Digital
Tuesday 17.10. 09:00 - 12:15 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Tuesday 24.10. 09:00 - 12:15 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Friday 27.10. 17:00 - 19:00 Digital
Monday 13.11. 10:00 - 12:00 Digital
Friday 24.11. 09:00 - 12:15 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Monday 04.12. 17:00 - 19:00 Digital
Tuesday 12.12. 10:00 - 12:00 Digital
Wednesday 17.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Saturday 27.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Wednesday 31.01. 09:00 - 13:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II

Information

Aims, contents and method of the course

Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.

Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of diets

Methods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.

Assessment and permitted materials

active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications

Minimum requirements and assessment criteria

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)

Examination topics

Slides and supporting documents are accessible on moodle.

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Reading list

siehe e-learning Plattform Moodle

Association in the course directory

Last modified: Tu 12.09.2023 16:28