Universität Wien

330038 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2024S)

Basics of special dietetics (5ECTS/4SWS)

Continuous assessment of course work
MIXED

Summary

Mo 13.05. 14:00-16:00 Digital

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
Registration information is available for each group.

Groups

Group 1

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes

Vorbesprechung :

FR 08.03.2024 15:00 bis 18:15 Uhr HS7, UZA II

LV Termine:

MO 11.03.2024 09:00 bis 12:15 Uhr Seminarraum 2C502, UZA II

DO 14.03.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITAL

MO 18.03.2024 09:00 bis 12:15 Uhr Seminarraum 2C502, UZA II

DO 21.03.2024 09:00 bis 11:00 Uhr DIGTIAL

MO 15.04.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITAL

MO 29.04.2024 08:00 bis 11:15 Uhr HS 5, UZA II

FR 03.05.2024 17:00 bis 19:00 Uhr DIGITAL

MO 13.05.2024 14:00 bis 16:00 Uhr DIGITAL

FR 14.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E560, UZA II

FR 21.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E562, UZA II

FR 28.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E562, UZA II

Aims, contents and method of the course

Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.

Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of diets

Methods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.

Assessment and permitted materials

active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications

Minimum requirements and assessment criteria

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)

Examination topics

Slides and supporting documents are accessible on moodle.

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Group 2

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes

Vorbesprechung :

FR 08.03.2024 15:00 bis 18:15 Uhr HS7, UZA II

LV Termine:

MO 11.03.2024 13:15 bis 16:30 Uhr Seminarraum 2C502, UZA II

DO 14.03.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITAL

MO 18.03.2024 13:15 bis 16:30 Uhr Seminarraum 2C502, UZA II

DO 21.03.2024 09:00 bis 11:00 Uhr DIGTIAL

MO 15.04.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITAL

MO 29.04.2024 13:15 bis 16:30 Uhr HS 5, UZA II

FR 03.05.2024 17:00 bis 19:00 Uhr DIGITAL

MO 13.05.2024 14:00 bis 16:00 Uhr DIGITAL

FR 14.06.2024 15:00 bis 19:00 Uhr Seminarraum 2E560, UZA II

FR 21.06.2024 15:00 bis 19:00 Uhr Seminarraum 2E562, UZA II

FR 28.06.2024 15:00 bis 19:00 Uhr Seminarraum 2E562, UZA II

Aims, contents and method of the course

Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.

Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of diets

Methods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.

Assessment and permitted materials

active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications

Minimum requirements and assessment criteria

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Grades
91,0 <= P <= 100 Sehr Gut (1)
81 <= P < 91 Gut (2)
71 <= P < 81 Befriedigend (3)
60,0 <= P < 71 Genügend (4)
0 <= P < 60 Nicht Genügend (5)

Examination topics

Slides and supporting documents are accessible on moodle.

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Group 3

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes

Vorbesprechung :

FR 08.03.2024 15:00 bis 18:15 Uhr HS7, UZA II

LV Termine:

DI 12.03.2024 09:00 bis 12:15 Uhr Seminarraum 2C502, UZA II

DO 14.03.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITAL

DI 19.03.2024 09:00 bis 12:15 Uhr Seminarraum 2C502,UZA II

DO 21.03.2024 09:00 bis 11:00 Uhr DIGTIAL

MO 15.04.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITAL

DI 30.04.2024 08:00 bis 11:15 Uhr HS 4, UZA II

FR 03.05.2024 17:00 bis 19:00 Uhr DIGITAL

MO 13.05.2024 14:00 bis 16:00 Uhr DIGITAL

SA 15.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E560, UZA II

SA 22.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E562, UZA II

SA 29.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E562, UZA II

Aims, contents and method of the course

Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.

Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of diets

Methods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.

Assessment and permitted materials

active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths, practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications

Minimum requirements and assessment criteria

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)

Examination topics

Slides and supporting documents are accessible on moodle.

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Group 4

Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Friday 08.03. 15:00 - 18:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
(Kickoff Class)
Tuesday 12.03. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
Thursday 14.03. 18:00 - 20:00 Digital
Tuesday 19.03. 13:15 - 16:30 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
Thursday 21.03. 09:00 - 11:00 Digital
Monday 15.04. 18:00 - 20:00 Digital
Tuesday 30.04. 13:15 - 16:30 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
Friday 03.05. 17:00 - 19:00 Digital
Saturday 15.06. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Saturday 22.06. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Saturday 29.06. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II

Aims, contents and method of the course

Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.

Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of diets

Methods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.

Assessment and permitted materials

active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications

Minimum requirements and assessment criteria

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)

Examination topics

Slides and supporting documents are accessible on moodle.

- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%

Information

Reading list

siehe e-learning Plattform Moodle

Association in the course directory

Last modified: Fr 15.03.2024 08:46