330038 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2024S)
Basics of special dietetics (5ECTS/4SWS)
Continuous assessment of course work
Labels
MIXED
Summary
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Mo 12.02.2024 09:00 to Tu 27.02.2024 10:00
- Deregistration possible until Tu 27.02.2024 10:00
Registration information is available for each group.
Groups
Group 1
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Sarah Falkner
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Angela Trauchburg
- Patrick A. Zöhrer
- Iris Pitscheider (Student Tutor)
- Nadine Pleyer (Student Tutor)
- Gabriela Zingerle (Student Tutor)
Classes
Vorbesprechung :
FR 08.03.2024 15:00 bis 18:15 Uhr HS7, UZA IILV Termine:MO 11.03.2024 09:00 bis 12:15 Uhr Seminarraum 2C502, UZA IIDO 14.03.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITALMO 18.03.2024 09:00 bis 12:15 Uhr Seminarraum 2C502, UZA IIDO 21.03.2024 09:00 bis 11:00 Uhr DIGTIALMO 15.04.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITALMO 29.04.2024 08:00 bis 11:15 Uhr HS 5, UZA IIFR 03.05.2024 17:00 bis 19:00 Uhr DIGITALMO 13.05.2024 14:00 bis 16:00 Uhr DIGITALFR 14.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E560, UZA IIFR 21.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E562, UZA IIFR 28.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E562, UZA IIAims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications
Minimum requirements and assessment criteria
- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
Examination topics
Slides and supporting documents are accessible on moodle.- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
Group 2
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Sarah Falkner
- Petra Klein
- Viktoria Scherrer
- Angela Trauchburg
- Iris Pitscheider (Student Tutor)
- Nadine Pleyer (Student Tutor)
- Gabriela Zingerle (Student Tutor)
Classes
Vorbesprechung :
FR 08.03.2024 15:00 bis 18:15 Uhr HS7, UZA IILV Termine:MO 11.03.2024 13:15 bis 16:30 Uhr Seminarraum 2C502, UZA IIDO 14.03.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITALMO 18.03.2024 13:15 bis 16:30 Uhr Seminarraum 2C502, UZA IIDO 21.03.2024 09:00 bis 11:00 Uhr DIGTIALMO 15.04.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITALMO 29.04.2024 13:15 bis 16:30 Uhr HS 5, UZA IIFR 03.05.2024 17:00 bis 19:00 Uhr DIGITALMO 13.05.2024 14:00 bis 16:00 Uhr DIGITALFR 14.06.2024 15:00 bis 19:00 Uhr Seminarraum 2E560, UZA IIFR 21.06.2024 15:00 bis 19:00 Uhr Seminarraum 2E562, UZA IIFR 28.06.2024 15:00 bis 19:00 Uhr Seminarraum 2E562, UZA IIAims, contents and method of the course
Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Assessment and permitted materials
active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications
Minimum requirements and assessment criteria
- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%Grades
91,0 <= P <= 100 Sehr Gut (1)
81 <= P < 91 Gut (2)
71 <= P < 81 Befriedigend (3)
60,0 <= P < 71 Genügend (4)
0 <= P < 60 Nicht Genügend (5)
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%Grades
91,0 <= P <= 100 Sehr Gut (1)
81 <= P < 91 Gut (2)
71 <= P < 81 Befriedigend (3)
60,0 <= P < 71 Genügend (4)
0 <= P < 60 Nicht Genügend (5)
Examination topics
Slides and supporting documents are accessible on moodle.- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
Group 3
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Sarah Falkner
- Petra Klein
- Viktoria Scherrer
- Angela Trauchburg
- Iris Pitscheider (Student Tutor)
- Nadine Pleyer (Student Tutor)
- Gabriela Zingerle (Student Tutor)
Classes
Vorbesprechung :FR 08.03.2024 15:00 bis 18:15 Uhr HS7, UZA IILV Termine:DI 12.03.2024 09:00 bis 12:15 Uhr Seminarraum 2C502, UZA IIDO 14.03.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITALDI 19.03.2024 09:00 bis 12:15 Uhr Seminarraum 2C502,UZA IIDO 21.03.2024 09:00 bis 11:00 Uhr DIGTIALMO 15.04.2024 18:00 bis 20:00 Uhr DIGITALDI 30.04.2024 08:00 bis 11:15 Uhr HS 4, UZA IIFR 03.05.2024 17:00 bis 19:00 Uhr DIGITALMO 13.05.2024 14:00 bis 16:00 Uhr DIGITALSA 15.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E560, UZA IISA 22.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E562, UZA IISA 29.06.2024 09:45 bis 13:45 Uhr Seminarraum 2E562, UZA IIAims, contents and method of the course
Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Assessment and permitted materials
active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths, practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications
Minimum requirements and assessment criteria
- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
Examination topics
Slides and supporting documents are accessible on moodle.- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
Group 4
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Sarah Falkner
- Petra Klein
- Viktoria Scherrer
- Angela Trauchburg
- Iris Pitscheider (Student Tutor)
- Nadine Pleyer (Student Tutor)
- Gabriela Zingerle (Student Tutor)
Classes (iCal) - next class is marked with N
-
Friday
08.03.
15:00 - 18:15
UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG (Kickoff Class) - Tuesday 12.03. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Thursday 14.03. 18:00 - 20:00 Digital
- Tuesday 19.03. 13:15 - 16:30 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
- Thursday 21.03. 09:00 - 11:00 Digital
- Monday 15.04. 18:00 - 20:00 Digital
- Tuesday 30.04. 13:15 - 16:30 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
- Friday 03.05. 17:00 - 19:00 Digital
- Monday 13.05. 14:00 - 16:00 Digital
- Saturday 15.06. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Saturday 22.06. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Saturday 29.06. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Aims, contents and method of the course
Aims:
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.
Assessment and permitted materials
active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications
Minimum requirements and assessment criteria
- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
Examination topics
Slides and supporting documents are accessible on moodle.- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
Information
Reading list
siehe e-learning Plattform Moodle
Association in the course directory
Last modified: Fr 15.03.2024 08:46
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.