Universität Wien

330057 UE Practice: Implementation of Curriculum Specific Topics (2021W)

Independent acting in lesson

Continuous assessment of course work
MIXED PH-WIEN

Diese Übung baut auf den Kenntnissen aus dem Seminar Umsetzung des
Lehrplansmit Stundengestaltung auf.
Für die erfolgreiche Absolvierung sollten daher bereits vor der Übung
die grundlegenden Fragestellungen und das fachdidaktische Konzept
des Unterrichtsfaches sowie didaktische, methodische Grundkenntnisse im
Rahmen des Seminares Umsetzung des Lehrplans mit Stundengestaltung absolviert sein.

Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH. Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) erfolgen.

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

max. 15 participants
Language: German

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

  • Tuesday 14.12. 08:45 - 11:15 Digital (Kickoff Class)
  • Thursday 16.12. 13:15 - 15:45 Digital
  • Tuesday 11.01. 08:45 - 12:15 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
  • Thursday 13.01. 08:45 - 12:15 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
  • Tuesday 18.01. 08:45 - 12:15 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
  • Thursday 20.01. 08:45 - 12:15 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
  • Tuesday 25.01. 08:45 - 12:15 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II
  • Thursday 27.01. 08:45 - 12:15 Friedrich Becke Seminarraum 2C315 3.OG UZA II

Information

Aims, contents and method of the course

Planning and testing (microteaching) of subject-specific lessons based on the applicable curricula and the didactic possibilities including feed-back and reflection. Subject-specific didactical analysis of the microteaching lessons (according to W. Klafki) and according to the Austrian reference framework for nutrition and consumer education.
Become acquainted and developing possibilities for assessment in the area of the school subject Nutrition and Consumer education connected to competences.
The course will take place digitally in the beginning (2 times), all other appointments will take place in presence. In order to receive all information for possible adjustments you have to be registered for the course.

Assessment and permitted materials

(digital) Attendance as a prerequisite for the assessment

Participation in discussions and reflections (5%)
Planning and training of Microteaching (40%)

Creation of a portfolio / components:
cover sheet
Overview screen
lesson planning of selected item, written incl. didacitc analyses (15%)
Written reflection microteaching (10%)
written method planning and justification, materials (10%);
written assessment including presentation and reflection; (20%)

Submission of the portfolio to Moodle

Minimum requirements and assessment criteria

Verteilung der Prozente siehe Leistungskontrolle
Genügend: 60- 65 %
Befriedigend: 66 – 80 %
Gut: 81 – 90 %
Sehr Gut: 91-100 %

Examination topics

immanenter Prüfungscharakter

Reading list

Wird in der ersten LV bekannt gegeben!

Association in the course directory

Last modified: Fr 12.05.2023 00:46