330089 UE Microbiology Practicals (2020S)
Continuous assessment of course work
Labels
Summary
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Mo 17.02.2020 08:00 to Th 27.02.2020 15:00
- Deregistration possible until Th 27.02.2020 15:00
Registration information is available for each group.
Groups
Group 1
Die VO Mikrobiologie ist inhaltliche Voraussetzung da die Übungen auf deren Kenntnisse aufbauen.ANWESENHEITSPFLICHT!Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Zustimmung des LV-Leiters erfolgen.Platzvergabe erfolgt vorzugsweise an Studierende, welche die Lehrveranstaltung in ihrem Studium als Pflichtleistung absolvieren müssen.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Zustimmung des LV-Leiters erfolgen.Platzvergabe erfolgt vorzugsweise an Studierende, welche die Lehrveranstaltung in ihrem Studium als Pflichtleistung absolvieren müssen.
max. 20 participants
Language: German
Lecturers
Classes (iCal) - next class is marked with N
-
Monday
27.07.
09:00 - 12:00
Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II -
Tuesday
28.07.
09:00 - 12:00
Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II -
Wednesday
29.07.
09:00 - 12:00
Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II -
Thursday
30.07.
09:00 - 12:00
Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II -
Friday
31.07.
09:00 - 12:00
Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Aims, contents and method of the course
Group 2
Die VO Mikrobiologie ist inhaltliche Voraussetzung da die Übungen auf deren Kenntnisse aufbauen.ANWESENHEITSPFLICHT!Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme ist eine ABMELDUNG innerhalb der Abmeldefrist UNBEDINGT ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Zustimmung des LV-Leiters erfolgen.Platzvergabe erfolgt vorzugsweise an Studierende, welche die Lehrveranstaltung in ihrem Studium als Pflichtleistung absolvieren müssen.
Abmeldungen außerhalb dieser Frist können nur mit Zustimmung des LV-Leiters erfolgen.Platzvergabe erfolgt vorzugsweise an Studierende, welche die Lehrveranstaltung in ihrem Studium als Pflichtleistung absolvieren müssen.
max. 20 participants
Language: German
Lecturers
Classes (iCal) - next class is marked with N
-
Monday
27.07.
12:00 - 15:00
Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II -
Tuesday
28.07.
12:00 - 15:00
Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II -
Wednesday
29.07.
12:00 - 15:00
Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II -
Thursday
30.07.
12:00 - 15:00
Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II -
Friday
31.07.
12:00 - 15:00
Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Aims, contents and method of the course
General practices in the microbiology laboratory; Bacteriological laboratory and laboratory equipment; Cleaning and sterilization in the laboratory; Culture Media; Principles of sterile working; Introduction to microscopy and staining; Culturing; Microorganisms: microbial count; Water hygiene; Identification of microorganisms; Biochemical tests; Operating and personnel hygieneSome common operating hygienic examinations are carried out in this internship namely: Enumeration of bacteria from surfaces; Determination of airborne bacterial count; Sedimentation; Impaction method; Creating a susceptibility testing; Squeeze method; Antibiogram; Non-cultural and indirect cultural methods; Gas chromatography (GC), high pressure liquid chromatography (HPLC); Electrophoresis in the diagnosis; Polymerase Chain Reaction; (PCR); Impedance measurement; Direct Epifluoreszent filter technique (DEFT); Limulus-Test (LAL); Adenosintriphospat- (ATP) measurement; Measurement of the gas change;
Information
Assessment and permitted materials
Theoretical final exam , including the permanent performance appraisal
Written, open Questions
Written, open Questions
Minimum requirements and assessment criteria
The lecture Hygiene and Microbiology
Points System (total 20 Points)
1-10 p: 5
11-12 p: 4
13-15 p: 3
16-18 p: 2
19-20 p: 1
Points System (total 20 Points)
1-10 p: 5
11-12 p: 4
13-15 p: 3
16-18 p: 2
19-20 p: 1
Examination topics
Combines theory with practical exercises, media-assisted presentation (PowerPoint presentations) ; demonstrations ,
Reading list
Skriptum
Association in the course directory
Last modified: Sa 02.04.2022 00:27
Some common operating hygienic examinations are carried out in this internship namely: Enumeration of bacteria from surfaces; Determination of airborne bacterial count; Sedimentation; Impaction method; Creating a susceptibility testing; Squeeze method; Antibiogram; Non-cultural and indirect cultural methods; Gas chromatography (GC), high pressure liquid chromatography (HPLC); Electrophoresis in the diagnosis; Polymerase Chain Reaction; (PCR); Impedance measurement; Direct Epifluoreszent filter technique (DEFT); Limulus-Test (LAL); Adenosintriphospat- (ATP) measurement; Measurement of the gas change;