Universität Wien FIND

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330100 VO Nutritient through the Life Cycle (2020S)

Lehrveranstaltung für Masterstudium und DP LA (2. Abschnitt)

Registration/Deregistration

Details

Language: German

Examination dates

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

***Über die aufgrund der Corona Pandemie nötigen Änderungen erfolgt ein regelmäßiges update über moodle .***

Nachdem alle weiteren geplanten Termine entfallen werden wir alle Unterlagen online zur Verfügung stellen. Sollten Fragen offen bleiben, stehen wir über das Forum für Auskünfte zur Verfügung. Nach Aufhebung der Schließung des Präsenzbetirebes werden wir versuchen, allfällig auftretende Fragen zu den auf Moodle zur Verfügung gestellten Unterlagen im Rahmen einer Präsenzeinheit zu diskutieren.
*** CORONA-UPDATE *** (31.3.):
Aufgrund der inzwischen erfolgten Umstellung der Universität Wien auf eLearning und der Verfügbarkeit entsprechender Tools werden bis auf Weiteres einzelne Sitzungen via Moodle (über Blackboard Collaborate) stattfinden bzw. nachgeholt (Termine und Zugang zu den Sitzungen siehe Moodle). Bitte erkundigen Sie sich über den Umgang mit Blackboard Collaborate unter https://wiki.univie.ac.at/pages/viewpage.action?pageId=101484831 Die Sitzungen werden aufgezeichnet und stehen bis auf Weiteres als mp4-Datei im Downloadbereich zur Verfügung. Es gelten die Konditionen der Urheberechtlichen Informationen auf Moodle.

Friday 06.03. 11:30 - 16:30 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Wednesday 11.03. 11:30 - 16:30 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Friday 13.03. 11:30 - 16:30 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Monday 16.03. 08:00 - 11:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Monday 23.03. 11:30 - 16:30 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Friday 27.03. 11:30 - 16:30 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
Wednesday 01.04. 11:30 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
Friday 03.04. 11:30 - 16:30 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG

Information

Aims, contents and method of the course

Objectives
Students will understand the concepts and models of body composition as well as the respective assessment methods in order to establish age-dependent recommendations of nutrient intake. It will be part of their technical expertise to apprehend sound principles in implementing these recommendations in daily nutritional routines throughout the human life cycle. They will identify the life-long interactions between life style and health and the salutogenic/primary preventive concept of nutrition.

Contents
Nutrition in Pregnancy and Lactation
Specific energy and nutrient needs
Current situation in Austria (Austrian Nutrition Report)
Fetal Programming
Nutrition in Childhood
WHO guidelines for lactating women
Breastfeeding, composition of women´s milk
Formula nutrition
Complimentary food
Optimix
Current situation in Austria (Austrian Nutrition Report)
NCD prevention

Nutrition in the Elderly
Definition of age
Ageing statistics
Theories of ageing
Impact of nutrition of ageing processes
Physiological changes of ageing and their impact on nutritional requirements
General recommendations
Current situation in Austria (Österreichischer Ernährungsbericht)

Methods
Lectures on the topics listed above
Power point presentations
Journal articles and reviews on current topics after prior announcement

Assessment and permitted materials

Final written exam, 1h (multiple choice)

Minimum requirements and assessment criteria

at least 60% of maximum points

Examination topics

lecture, power-point presentations, further readings

Reading list

Judith E. Brown, Nutrition through the life cycle, Verlag Wadsworth, 6. Internationale Auflage, 2016, ISBN-No. 9781305886889
Simon Langley-Evans, Nutrition, Health and Disease: A Lifespan Approach, Verlag Wiley-Blackwell, 2. Auflage, 2015, ISBN-No. 9781118907092
Providing Healthy and Safe Foods As We Age, Institute of Medicine (US) Food Forum, Washington (DC): National Academies Press (US); 2010, ISBN-13: 978-0-309-1588
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK51847/

Association in the course directory

Last modified: Mo 19.10.2020 16:30