Universität Wien

270312 VO Toxicology (2020S)

1.00 ECTS (1.00 SWS), SPL 27 - Chemie

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

Language: German

Examination dates

Lecturers

Classes

Siehe Aufzeichnungen in moodle


Information

Aims, contents and method of the course

· Tasks, sources of cognition in toxicology
· Cancer and nutrition, life style
Major food components (protein, fat, carbohydrates),
natural stimulants (alcohol, tobacco).
· Food contaminants
Residues. Substances generated by food conditioning/preparation ("cooked
food mutagens")
· Food additives
· Metabolism of substances, toxicological testing
· Acute effects
· Chronic effects
Multistage concept of carcinogenesis, action of genotoxic and non-genotoxic
substances. Concepts for derivation of limit values for food, EC-positive list of
flavouring substances.
· Case(substance) studies:
Bacterial toxins, mycotoxins, saccharin, dioxins, PAH, nitrate/nitrite,
nitrosamines, acrylamide, heterocyclic amines, hormone-active substances
("endocrine-disruptors"), flavouring substances, metals.
Exam: written

Assessment and permitted materials

Schriftliche Prüfung aus offenen Fragen. Aufgrund der aktuellen Coronakrise werden die Klausurtermine als digitale Onlineprüfung angeboten. Der Prüfungsbogen ist zum Downloaden und am Ende der Prüfung muss er wieder hochgeladen werden.
Prüfungsstoff ist der Stoff des aktuellen SS2020 .
Zum Ablauf:
Achtung: Es gelten die Regeln der guten wissenschaftlichen Praxis. Die Prüfung ist von den Studierenden selbständig und ohne Hilfe Dritter zu schreiben.
Die abgegebene Prüfung kann einer Plagiatsprüfung (Turnitin) unterzogen werden und innerhalb der Beurteilungsfrist von vier Wochen kann auch stichprobenartig ein mündliches Nachfragen zum Stoffgebiet der Prüfung vorgenommen werden (Plausibilitätsprüfung).
Weitere Details werden rechtzeitig bekanntgegeben.

Minimum requirements and assessment criteria

Imparting basic knowledge on toxic effects of food contaminants and food additives: mechanisms of action of substances (hazard assessment), risk assessment (probability of health damage) as well as risk management (derivation of limit values for consumer protection).

Examination topics

Method of instruction: ex-cathedra
Precognition required: basics of cell biology, physiology, chemistry

Reading list

Teaching materials: powerpoint files; publications (usually reviews), textbook chapters (own text), appropriate monographs (e.g. IARC)


Association in the course directory

BA CH 19, UF CH 11

Last modified: Fr 18.09.2020 10:49