Universität Wien FIND

Get vaccinated to work and study safely together in autumn.

To enable a smooth and safe start into the semester for all members of the University of Vienna, you can get vaccinated without prior appointment on the Campus of the University of Vienna from Saturday, 18 September, until Monday, 20 September. More information: https://www.univie.ac.at/en/about-us/further-information/coronavirus/.

Warning! The directory is not yet complete and will be amended until the beginning of the term.

330099 VO Food Additives (2021W)

für Ernährungswissenschaften

REMOTE

LV für Masterstudium: Voraussetzung Zulassung zum Masterstudium

Fr 01.10. 08:45-10:30 Digital

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).

Details

Language: German

Examination dates

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Examination duration: 30 min
- Examination format (open questions)
All exams are ONLINE/DIGITAL via Big Blue Button

Examinations will be held digitally orally from 9h. Please register for the exam as usual. The exact time of your exam depends on the number of participants and will be announced by e-mail approx. 2 days before the exam.

Friday 08.10. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 15.10. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 22.10. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 29.10. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 05.11. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 12.11. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 19.11. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 26.11. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 03.12. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 10.12. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 07.01. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 14.01. 08:45 - 10:30 Digital
Friday 21.01. 08:45 - 10:30 Digital

Information

Aims, contents and method of the course

Überblick über die Zusatzstoffklassen, EU Rechtsvorschriften zu den Zusatzstoffen, Enzymen und Aromen, Zulassungsverfahren, Analytik und Sicherheitsbewertung von Lebensmittelzusatzstoffen

Praxisbezogene und wissenschaftliche Schwerpunkte über den Einsatz von Lebensmittelzusatzstoffen

Assessment and permitted materials

Due to the current conversion of the teaching system to e-learning, the examination will be held orally via the online tool Big Blue Button (access via Moodle). Please register for the exam as usual. The exact time of the exam will be sent to you by e-mail about 2 days before the exam date.
Exam duration: 20 min

Minimum requirements and assessment criteria

Grundlegende Kenntnisse der Anwendungen, Analytik und gesundheitlichen Bewertungen von Lebensmittelzusatzstoffen sowie deren gesetzliche Regelungen.

Notenschlüssel:
50 bis 63% ... genügend
64 bis 77% ... befriedigend
78 bis 91% ... gut
92 bis 100% ... sehr gut

Examination topics

Vortrag und Power Point Folien

Reading list

Kuhnert P. "Zusatzstoffe kompakt" und "Lexikon Lebensmittelzusatzstoffe"
Nieslony S. "Lebensmittelzusatzstoffe"
Weck M., Grote H. und Matthes K. "Zusatzstoffe und Enzyme"
Schimmelpfennig M. "Lexikon der Lebensmittelzusatzstoffe"
EU Verordnungen Nr. 1331/2008, Nr. 1332/2008, Nr. 1333/2008, Nr. 1334/2008
Bundesministerium für Gesundheit und Frauen
AGES - Österreichische Agentur für Ernährungssicherheit
Wissenschaftliche Literatur

Association in the course directory

Last modified: Th 26.08.2021 16:09